De Gelderlander: Is een zakencollege de oplossing voor Grave?

GraverMaat: De Gelderlander schrijft over een mogelijke oplossing om de problemen die in Grave spelen ter hand te nemen: een zakencollege.

Fractievoorzitters over wethouders van

buiten zonder politieke binding

Bestuurlijke toekomst en financiën. Twee niet bepaald onbelangrijke onderwerpen in de gemeente Grave. Twee onderwerpen ook waar coalitie en oppositie doorlopend met elkaar over in de clinch liggen.

In het Friese dorpje Smallingerland was de situatie ruim een jaar geleden niet veel beter. Daar bracht, zo blijkt uit een publicatie uit het Friesch Dagblad, een zogenaamd zakencollege uitkomst. In Smallingerland werden wethouders aangesteld van buiten de gemeente. Wethouders die geen politieke binding hadden. Die zijn in staat daar waar nodig harde standpunten in te nemen. Het bood uitkomst en er ontstond weer rust in het dorp.

Zou dat ook de oplossing kunnen zijn voor Grave? Een aantal factievoorzitters aan het woord.

17 maart

Gravenaren mogen op 17 maart laten weten of ze vinden dat de gemeente zelfstandig moet blijven. De coalitie van LPG, VVD en Keerpunt 2010, vindt van wel. De oppositie vindt van niet. Een waarnemend burgemeester komt er sowieso, omdat de huidige burgemeester Lex Roolvink al heeft gezegd per 1 april zijn ambtsketting in te zullen leveren.

Astrid Bannink (LPG)

,,Het is nu nog te vroeg om het over een zakencollege te hebben. Wij hebben vertrouwen in het huidige college dat tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 de besluiten van de gemeenteraad uitvoert. De suggestie om na te denken over een zakencollege met wethouders van buitenaf is interessant om na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 te bestuderen en om dan met een gedegen voorstel te komen welk soort college het beste is voor de gemeente Grave.”

Jacques van Geest (VPGrave)

,,Een meerderheid van de Gravenaren zal op 17 maart tegen zelfstandigheid stemmen. Ik denk dat een zakencollege de enige juiste oplossing is. Als blijkt dat er geen steun meer is voor zelfstandigheid, dan kunnen het college en de coalitie maar één ding doen: opstappen.”

Alex van Megen (CDA)

,,Wat Grave nodig heeft, is een college dat niet alleen het vertrouwen heeft van de halve raad, maar ook van de gemeente Land van Cuijk in oprichting. Het CDA ziet het huidige college liever vandaag dan morgen de biezen pakken en plaatsmaken voor een zakencollege dat wel kiest voor verbindende samenwerking.”

Marion Wierda (D66)

,,Een zakencollege zou in Grave kunnen zorgen voor een professioneler college. Maar daarmee heb je niet alles opgelost. Om voldoende bestuurskracht te hebben voor de toekomst, moet je onderdeel worden van een grote sterke gemeente: Land van Cuijk. Een zakencollege zou Grave door de overgangsperiode kunnen loodsen.”

Hennie Bongers (Liberaal LvC)

,,Een onafhankelijk college met een onafhankelijke voorzitter zou een oplossing kunnen zijn. Maar ook een dure. De huidige wethouders komen op wachtgeld, en de nieuwe moeten ook betaald worden. Ik denk dat de enige oplossing voor Grave is om snel aan te sluiten bij de gemeente Land van Cuijk met een interim-burgemeester die daartoe de opdracht gaat krijgen met behulp van de provincie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: