De Gelderlander: Gassel in de stress om hotel voor arbeidsmigrant.

GRAVERMAAT: In de Gelderlander schrijft journalist Herman Wissink over het plan om in het dorp een hotel voor arbeidsmigranten te bouwen op Meisevoort. 

Volgens wethouder Lemmen ligt er geen

aanvraag voor Meisevoort

De huisvesting van 250 arbeidsmigranten in Gassel? Het dorp met nog geen 1200 inwoners is in de stress geschoten vanwege een besluit dat onlangs in de gemeente Grave is genomen.

Breaking news!!!!!!

Eigenaar van oude boerderij aan Meisevoort wil daar een hotel voor 250 arbeidsmigranten bouwen op 33 ha !!! Zegt het voort in jullie buurt en dorpsraad. Moet niet de bedoeling zijn!!!!!’

Het is een WhattsApp-bericht dat deze week als een lopend vuurtje door Gassel ging. In het dorp wordt al een aantal woningen bewoond door arbeidsmigranten.

,,De paniek is groot. Ik krijg de ene na de andere Gasselnaar aan de telefoon”, zegt Erwin Jonkman van de dorpsraad in Gassel. ,,Het is typisch zo’n geval van not in my backyard. Het is nodig om te zorgen dat arbeidsmigranten niet op elkaar gepakt in gewone woonhuizen zitten en dat er een beter huisvesting komt. Maar dan niet hier in de buurt.”

De commotie is ontstaan door de recente publicatie van een ‘regionale visie op de huisvesting van arbeidsmigranten’ door de gemeente Grave, legt wethouder Theo Lemmen uit. ,,Die visie geldt voor de hele gemeente. Iedereen wil dat arbeidsmigranten op een fatsoenlijke manier kunnen wonen. Er zijn mensen die zich herinneren dat er wel eens een aanvraag is gedaan voor een dergelijke huisvesting in Gassel. En dan is het al snel ‘één plus één is twee’, hè.”

Maar volgens Lemmen ligt er geen concrete aanvraag voor huisvesting van arbeidsmigranten voor de Meisevoort in Gassel. ,,En als die er ooit komt, dan moet altijd eerst de gemeenteraad zich erover uitspreken, daarna komt er een inspraakprocedure en zal het bestemmingsplan moeten worden aangepast.”

Maar waar rook is is vuur, is de redenatie van de inwoners van Gassel. Jan van Laarhoven was tot begin 2018 eigenaar van het melkveebedrijf De Laarhoeve in Gassel. In februari verkocht hij de boel aan een tuinbouwer uit Schaijk die het weer verkocht aan een melkveehouder uit Velp. ,,Die tuinbouwer uit Schaijk heeft al eens geprobeerd huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren in de gemeente Landerd”, is de uitleg van een dorpsgenoot die anoniem wil blijven. ,,Dat is toen niet gelukt en nu wil hij het hier in Gassel proberen. Maar die boerderij aan de Meisevoort ligt aan een smal landweggetje. Helemaal niet geschikt voor veel verkeer.”

‘Geen zorgen’

Willie Jonkergouw van tuinbouwbedrijf De Bospeentopper uit Schaijk laat weten nu nog weinig te kunnen zeggen. ,,Over twee weken weten we meer. Dan kan ik het volledige verhaal over de plannen vertellen. Voordat het zover is moet er nog het een en ander geregeld worden.” Maar, voegt hij eraan toe: ,,De mensen in Gassel hoeven zich zeker geen zorgen te maken.”

Zeker na het rapport van Emile Roemer over de huisvesting van arbeidsmigranten, wordt er door veel gemeenten gekeken naar de mogelijkheid voor humane huisvesting van de voormalige Oostblokkers. Bekend is dat arbeidsmigranten vaak met veel te veel tegelijk in te krappe huisvesting worden ondergebracht.

Gassel is in de regio niet de eerste plaats waar commotie ontstaat over de mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten. In Cuijk zijn vergevorderde plannen voor het dorp Katwijk en ook in Haps is de nodige onrust ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: