De Gelderlander: Column over de Graafse schoolbiebs.

GRAVERMAAT: COLUMNIST GEURT FRANZEN SCHREEF OVER DE SCHOOLBIEBS. GRAVE NEE HAAKTE ER OOK OP IN. 

Schoolbieb

Dwarskijker

Geurt Franzen

Hoe kun je denken op eigen benen te kunnen staan, als gemeente, als je zelfs de schoolbieb niet kunt betalen? Het onzalige plan om de schoolbiebs af te schaffen om zo 50.000 euro per jaar te bezuinigen, is in Grave nog niet van tafel. Terwijl Grave wat subsidiëring van de bieb betreft al in de onderste regionen hangt. Volgens de BiblioPlus-directeur betalen gemeenten gemiddeld 17,47 euro per inwoner en Grave nu al 4 euro minder.

Beetje raar is het wel, dat scholen voor de biebs afzonderlijke subsidies van de gemeente nodig hebben. Waardoor een kind in het ene dorp andere kansen krijgt dan het kind in het andere. Het bevorderen van leescultuur, kinderen door middel van verhalen kennis laten maken met de leef- en denkwereld van anderen, zodat het volwassenen worden die met een open mind en begripvol de ander bejegenen, lijkt me van net zoveel belang als taal en rekenen. Misschien is het belang wel groter, nu we wat individualisering betreft zijn doorgeslagen. Als rekenboekjes tot de inventaris van een basisschool behoren, waarom leesboekjes dan niet?

Benieuwd of Grave nog wat uit de hoge hoed tovert. De bestuurders voelen de hete adem van het provinciebestuur in de nek, nu de gemeente, vanwege de lege portemonnee, onder curatele van Den Bosch is gesteld en wel bezuinigen móet.

Ons provinciebestuur, gesteund door witte malle haantjes die niets moeten hebben van kippen van een andere kleur, voor wie leescultuur ophoudt bij het liken van appjes van de Grote Leider, heeft onlangs nog flink de bezem gehaald door de cultuursubsidies.

Wat zouden ze in Den Bosch malen om een schoolbieb meer of minder in Grave. Het zijn niet de worstenbroodjes, hè, die in gevaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: