ARENA. Piet Janssen stuurt ingezonden brief over de inwonersraadpleging.

GRAVERMAAT: Piet Janssen stuurde onderstaande ingezonden brief naar de ARENA. 

Door Piet Janssen

Vraagstelling: Bent u voor het behoud van de gemeente Grave? Nee!

Toch merkwaardig, er is al eerder over deze stelling gediscussieerd. Wat gaat er gebeuren als de uitslag van deze vraag ‘Nee’ is? Het is niet duidelijk of er dan na deze raadpleging gekozen wordt voor aansluiting bij Land van Cuijk. De gemeenteraad moet zich er dan alsnog over uitspreken. De raad houdt hier allerlei slagen om de arm. Dus dat ligt open, omdat er in deze inwonersraadpleging geen expliciet ‘ja’ of ‘nee’ wordt gevraagd voor aansluiting bij Land van Cuijk. Op deze manier is de vraagstelling een vage, eenzijdige, misleidende weergave en geeft deze de indruk dat er een duidelijke voorkeur bestaat dat Grave zelfstandig blijft en dat de mogelijkheid van het aansluiten bij het Land van Cuijk wordt doodgezwegen.

Bij zo’n uitnodiging mag je toch een neutrale en evenwichtige tekst verwachten! Hierin schiet deze uitnodiging schromelijk te kort. Blijkbaar hebben de coalitiepartijen dit met goedkeuring van B & W bekokstoofd. De verwachting is dan ook dat er tijdens deze raadsperiode, overeenkomstig de vertragingstactiek van de huidige raad, geen beslissingen over dit onderwerp zullen worden genomen.

Grave wil haar zelfstandigheid handhaven, een eeuwenoude traditie in stand houden en voortzetten om zich bij bedreiging als vestingstad achter ‘de gesloten vestingmuren’ terug te trekken. Grave is terecht trots op haar historie en traditie en hierdoor bestaat de neiging minder open te staan voor nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. “We lossen het allemaal zelf wel op”. Blijkbaar wil Grave geen geïntegreerd onderdeel worden van het Land van Cuijk. Het is toch een keuze die je moet maken tussen verleden en toekomst, tussen nostalgie en realiteit, gesloten- of openheid met betrekking tot maatschappelijke ontwikkelingen in de samenleving.

Wie bovendien de laatste jaren de politieke ontwikkelingen en het functioneren van de gemeente Grave heeft gevolgd, kan alleen maar tot één conclusie komen: aansluiting van gemeente Grave bij gemeente Land van Cuijk? Ja!

Piet Janssen
Escharen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: