Op de vraag ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave?’ zeggen wij: NEE! Ga mee met LvC! 50 en 49.

GraverMaat: Op Facebook gaat Nee! Ga mee met LVC 50 redenen plaatsen die goed zijn om aan te sluiten bij het Land van Cuijk.

Gisteren begonnen wij met de eerste reden uit een reeks van 50 waarom het goed zou zijn als Grave, Escharen, Gassel en Velp aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Vandaag de volgende.

Reden 49 om ‘NEE’ te stemmen:

Samenvoegen van gemeenten is héél gewoon in Nederland!

Gemeentelijke herindelingen zijn zo oud als de Gemeentewet (zie ‘Lokaal Bestuur’ uit 2001, pagina’s 220 en 221). Vlak na de Tweede Wereldoorlog kende Nederland 1.016 gemeenten, in 1980 was dit aantal al gedaald naar 811. In het jaar 2000 kende ons land 537 gemeenten. Het CBS stelt dat per 1 januari 2021 het aantal gemeenten in Nederland 352 bedraagt. Bestuurlijk opschalen om de lokale problemen aan te pakken is niets unieks en heel gewoon. Waarom zou dat ook niet met de gemeente Grave kunnen?

Op de vraag ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave?’ zeggen wij: NEE! Ga mee met LvC!

Wij zullen 50 redenen publiceren die duidelijk maken dat het goed zou zijn als Grave, Escharen, Gassel en Velp aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk!

Reden 50 om ‘NEE’ te stemmen:

Een grotere stem in het geheel.

Verreweg het grootste deel van gemeentelijke taken wordt uitgevoerd in zogenaamde ‘gemeenschappelijke regelingen’, waarbij regio gemeenten met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, duurzaamheid en veiligheid. Die gemeenschappelijke regelingen gaan over de verdeling van de gelden. Vaak is de stemverhouding binnen die regelingen gebaseerd op het aantal inwoners dat een gemeente heeft. Gemeente ’s-Hertogenbosch (> 155.000 inwoners), gemeente Oss (> 90.000 inwoners) en de nieuwe gemeente Maashorst (Uden en Landerd samen, > 56.000 inwoners) zijn de grote jongens waar de gemeente Grave mee te maken heeft. Zelf hebben onze stad en dorpen samen amper 12.500 inwoners. In zo’n regionaal krachtenveld heeft Grave in z’n eentje onvoldoende bestuurlijke kracht om voor Grave belangrijke resultaten te boeken. Door aan te sluiten bij het Land van Cuijk heb je 90.000 inwoners achter je staan en dan doe je ertoe als je wat zegt. Samen sterk!

Op de vraag ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave?’ zeggen wij: NEE! Ga mee met LvC!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: