Online interviews in Vincentiuskerkje en reacties op stoppen Kunst in het Kerkje.

GraverMaat: Op Facebook zag ik diverse berichten over Kunst in het Kerkje voorbij komen. 

Stichting Kunst in het Kerkje per 1

februari dakloos

VELP – Stichting Kunst in het Kerkje (KihK) is vanaf 1 februari dakloos. Na ruim veertig jaar kunst en cultuur te hebben aangeboden in het monumentale Vincentiuskerkje in Velp heeft het Graafse college van B en W het gebruik stopgezet. Dit is voor Kunst in het Kerkje aanleiding om door getuigenissen haar rentmeesterschap in beeld te brengen. In een film, bestaand uit tien miniaturen, wordt de wederkerigheid en betekenis van kunst, cultuur en erfgoed op deze plek voelbaar en het gedwongen vertrek pijnlijk zichtbaar.

In januari wordt om de paar dagen een beeldgetuigenis getoond via website en de social-mediakanalen van KihK. Muzikanten, exposanten, vrijwilligers, schrijvers, buren, kunstliefhebbers en bezoekers komen aan het woord en laten zien, horen en voelen hoe belangrijk kunst is op deze plaats en in deze tijd.

CDA Grave 

Kunst in het Kerkje kijkt online terug op het belang van kunst in het Vincentiuskerkje te Velp. Deze schat mag toch niet verloren gaan? Een petitie met massale steun mocht niet helpen. Ook een motie van onze hand ter ondersteuning van gesprekken kon niet op steun rekenen van de coalitie. Dank aan het stichtingsbestuur en de vrijwilligers van Kunst in het Kerkje voor alle tomeloze inzet in die ruim 40 jaar!

De Gelderlander

Stichting Kunst in het Kerkje kijkt deze maand met een serie interviews met exposanten, muzikanten, bestuursleden en bezoekers terug op een bijzondere tijd in de Vincentiuskerk in Velp.

De stichting moet per februari vertrekken, na 45 jaar. De gemeente Grave wil de kerk voor meerdere doeleinden gebruiken. ,,We hopen echter dat de deur nog op een kier staat”, zegt voorzitter Marion Hulsebosch.

Grave Politiek

College en coalitie hebben geen enkel besef van de waarde van KihK voor Grave. Het is ongehoord hoe deze parel om zeep wordt gebracht.

Hermine Veltkamp

Nelson Latif Fakhouri:
Ik hoorde dat het Kunstkerkje van Velp haar deuren moet sluiten voor culturele evenementen.
Ik denk, dat dit een stap is, die tegen de gewenste richting ingaat, die veel musea al hebben ingezet. Een richting die culturele activiteiten juist ondersteunt, omdat cultuur een wezenlijk onderdeel is van het leven en mensen samen brengt.
Het Kunstkerkje is zo’n plaats, waar een veelheid aan cultuur geboden wordt, waar cultuur bereikbaar wordt voor iedereen.
Het is dan ook van groot belang, juist zuinig te zijn op dit soort plekken en de inzet van het bestuur van KihK te koesteren. Het culturele aanbod van KihK maakt van Grave een compleet stadje.
En wat is een stad zonder kunsthuis? Dat is als een viool zonder strijkstok; een schilder zonder verf, een toneelstuk zonder spelers!
Ik hoop dan ook, dat de Gemeente Grave het belang wil inzien van het hebben van een cultureel ‘huis’ binnen de gemeente.
Door het sluiten van het kerkje verdwijnt Grave van de culturele kaart, dat is iets wat een gemeente niet moet willen!
Laat het Kunstkerkje een actieve plaats zijn, waar mensen samen komen en waar cultuur gedeeld wordt.

Harry Daudt

AFSCHEIDSGEBED

Oh Kerkje,
Ik zal u missen
uw bakstenen huid
uw eeuwenoude mantel

herberg van kunst
herberg van muziek
herberg van poëzie

U hebt me
omarmd
met honderd armen

Kijkend publiek
was ik
luisterend publiek
was ik

Poëzie
liet ik
over m’n lippen komen

Méér dan 40 jaar…
gaat een Wethouder
met een pennenstreek
…………………….wissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: