Louis Sparidans reageert op uitlatingen van Joeri Nuijen en Rob Bannink

GraverMaat: Van de kritische Gravenaar Louis Sparidans ontving ik de volgende twee bijdragen. 

Geloof me, niemand in het dorp wil meer terug naar die

oude gemeente

Pas nog schreef Joeri Nuijen, LPG-fractielid in Grave, zowel op de Arena-site als in de Arena-krant uitvoerig over twee raadsleden uit Schijndel, die spijt hadden voor hun steun aan de herindeling die leidde tot de gemeente Meijerijstad.

Ik vond het een goed en openhartig verhaal en heb dat Joeri ook laten weten.

Afgelopen week las ik evenwel een heel ander verhaal, dit maal over de voormalige gemeente Lith, dat tien jaar geleden fuseerde met Oss. Dat laat zien dat het ook anders kan. Zeker zo lezenswaardig voor alle inwoners van Grave. Ik laat het hierna (grotendeels) volgen. Het begint met de uitspraak zoals ik hierboven ook de titel aan deze bijdrage gaf.

Direct betrokkenen bij de herindeling van Lith bij Oss blikken terug. *

‘In den beginne overheerste de emotie, maar de ratio volgde snel. Da’s zo’n beetje de notendop waarin Noud Bongers (68), als Lithenaar der Lithenaren, tevens oud-raadslid én gewezen wethouder, de eerste dorpsdagen in het stadse Oss verpakt.

Op de voorbije 1ste januari was het exact tien jaar geleden dat een gemeentelijke herindeling een eind maakte aan de zelfstandigheid van ‘zijn’ Lith. “Maar nu is het beter dan ooit tevoren. Geloof me, niemand wil meer terug naar die oude gemeente. Ja, dat durf ik gerust te stellen”.

“Je zag de jaren voorafgaand aan de herindeling al dat de politieke verdeeldheid groeide. Nu gebeurt hetzelfde in gemeentes als Grave en Landerd, volgens mij de laatste stuiptrekkingen van zelfstandigheid, zoals wij hier ook kenden.

Dorpsgenoot Mathieu Raemaekers (69), tevens voorzitter van Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Snoeck, blikt eveneens positief terug op de gemeentelijke fusie. “Ik was in de aanloop daarvan fractievoorzitter van de partij van Noud en mocht mede de kar van dit toch wel taaie proces trekken.

Achteraf is het opgaan de allerbeste zet geweest; als je je begrotingen niet meer positief kunt krijgen, kun je beter aansluiten bij een grotere gemeente.

Voor Mari van Kilsdonk (40), huidig CDA-raadslid, was de herindeling destijds een grote gruwel. “Onze Partij Algemeen Belang, was aanvankelijk faliekant tegen het opdoeken van Lith. We wilden liever dicht bij de burgers blijven. Maar met de kennis van nu – zo heet dat toch?- is het goed dat we in 2011 in Oss zijn opgegaan.”

Vanuit Maren-Kessel laat Theo van Mook (65) eveneens weten dat het oud-Lithsekortetermijndenken en handjeklap ‘gelukkig’ heeft plaatsgemaakt voor langjarige plannen en Osse openheid.

Mijn aanbeveling tot slot: misschien helpt het ook inwoners van Grave op andere gedachten te komen.

Louis Sparidans

 

Een nachtmerrie voor Rob Bannink

De voorvechter van de belangen van de plaatselijke VVD in Grave, die tevens de enige raadszetel voor de VVD in Grave bezet, heeft het niet gemakkelijk. Niet alleen omdat een groot deel van zijn achterban het niet met hem eens is, zo blijkt als je met hen praat, maar vooral omdat hij andere standpunten inneemt dan de landelijke VVD.

Rob sluit zich volledig aan bij het standpunt van de LPG, waar zijn zus Astrid de baas is, alshet gaat om het streven naar een blijvend zelfstandige gemeente Grave. Ofschoon de landelijke VVD het standpunt huldigt dat Grave moet aansluiten bij één Land van Cuijk. Een krachtdadig bestuur met oog voor een gezonde financiële situatie!

En daaraan schort het in Grave, aan beide uitgangspunten. Ondanks dat, moet het een nachtmerrie voor Rob zijn, als de landelijke VVD toch haar zin zou krijgen.

Landelijk bepleit de VVD namelijk om de fusie van de vier andere gemeenten in het Land van Cuijk met een jaar uit te stellen, om Grave alsnog de kans te geven om aan te sluiten.

Zélf vind ik dat eigenlijk te veel eer voor Grave. Grave heeft legio kansen gehad om zich aan te sluiten in de afgelopen jaren, Maar de LPG c.s. reageerde steeds hooghartig met NEE.

Het zou ook de wél fuserende gemeenten tekort doen, die zich al die jaren enorm hebben  ingespannen om per 2022 een succes te maken van één Land van Cuijk.

Grave moet dan maar wachten tot 2026. Dan kan de Gemeente tenminste eerst nog proberen om zijn financiën op orde te brengen. Dat zal nog een hele klus worden!

Helaas, de inwoners van Grave zullen daar zélf voor moeten opdraaien. Hadden ze in 2018 maar een betere gemeenteraad moeten kiezen, wordt er nú al gezegd.

Jammer voor Rob, misschien mag ie volgend jaar nog eens voor vier jaar ‘mee’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: