ARENA: Lex Roolvink vertrekt op 1 april als burgemeester van gemeente Grave.

GraverMaat: Lex Roolvink kondigt per brief vanochtend zijn vertrek aan. In mijn archief trof ik bovenstaande foto aan.

Deze foto is van de wimpel die ik had laten maken ter gelegenheid van de komst van Lex naar Grave.

Deze spontane actie kreeg een gerechtelijk staartje waardoor ik bij mijn afscheid van de Graafse raad geen koninklijke onderscheiding kreeg omdat ik meer dan 12 jaar raadslid was.

Onze Graafse burgemeester heeft Sophie en mij in 2014 in Bussum getrouwd. Pastoor Aarden heeft toen ons huwelijk ingezegend in de Mariakerk in Bussum. 

We wensen hem een goede gezondheid toe. Dat is het belangrijkste in het leven schreef hij. En dat zijn we van harte met hem eens.

Het getuigt van veel moed om dit besluit nu al naar buiten te brengen.

Ik heb net de warme afscheidswoorden die onze burgemeester uitsprak bij mijn afscheid nog eens terug gelezen; zoals ze op deze website nog steeds te lezen zijn.   

Bedankt Lex voor wat je voor de inwoners en bedrijven van Grave, Velp, Escharen en Gassel hebt betekend. 

GRAVE – Lex Roolvink vertrekt op 1 april als burgemeester van de gemeente Grave, zo kondigde hij maandagochtend 4 januari aan in een brief aan de leden van de gemeenteraad en de inwoners van Grave, Escharen, Gassel en Velp. Roolvink is sinds 2013 burgervader in Grave.

“Het jaar 2021 is alweer enkele dagen oud. De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst gaat vanwege de coronacrisis niet door. Graag wil ik u een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar wensen. Ik hoop dat het jaar 2021 u brengt waarop u hoopt.

De dagen rond Kerstmis zijn goed voor bezinning. Goed voor het terughalen van herinneringen en tegelijkertijd vooruitkijken naar de toekomst. Ik heb na lang nadenken en intensieve gesprekken een besluit genomen over een vraagstuk waar ik al een tijd mee worstel. Ik wil u daar deelgenoot van maken.

Sinds mei 2013 vervul ik het prachtige ambt van burgemeester van de gemeente Grave. Ik doe dit vol overgave, met tomeloze energie en met heel veel liefde. Het invullen van de rol van burgervader en het functioneren als boegbeeld. Het voorzitten van de gemeenteraad en het voorzitten van het college. Het zijn van portefeuillehouder en bovenal het veel kunnen betekenen voor de inwoners en ondernemers van Grave, Velp, Gassel en Escharen. Een periode, waarin ik het verschil heb mogen maken op dossiers. Een tijd met vele fijne, intense en inspirerende contacten, zowel binnen de gemeente als daarbuiten, met gesprekken in het hart van de samenleving; fantastisch, het heeft mij veel plezier en energie opgeleverd.

Het waren acht bijzonder mooie en boeiende jaren. Inspannend ook. Het was ook een tijdsbestek waarin de discussie over de bestuurlijke toekomst van Grave een steeds scherpere toon kreeg. Dit vraagt, zeker voor mij als voorzitter van de gemeenteraad en als voorzitter van het college, om kracht en energie.

Ten tijde van de gesprekken rond mijn herbenoeming, is mij gevraagd of ik een nieuwe periode van zes jaar zou volmaken. Ik heb toen gezegd dat daarvoor diverse aspecten van belang zijn. Gezondheid is één van die aspecten.

Bijna twee jaar geleden heb ik in het ziekenhuis gelegen met een bloedvergiftiging. Op enig moment deelde de arts mij mee dat hij niets meer voor mij kon doen als de koorts niet binnen een paar uur zou dalen. Hij gebruikte woorden als afscheid nemen van familie… Woorden die nog vaak door mijn hoofd spoken. Mijn ziekenhuisopname toen, heeft onmiskenbaar voor een andere mindset gezorgd. De vraag wat het belangrijkste is in het leven, is snel beantwoord: gezondheid. Het afgelopen jaar, met de Corona-crisis, is dit ondubbelzinnig gebleken. Ik heb altijd meer dan 100% inzet gegeven. Dat mag ook van een burgemeester verwacht worden. In toenemende mate merk ik dat ik niet meer in staat ben de gemeente Grave meer dan 100% te geven.

In mei 2013 heb ik mijzelf onder andere tot doel gesteld om de gemeente Grave te begeleiden in het proces om te komen tot definitieve besluitvorming over de bestuurlijke toekomst. Op 17 maart aanstaande is het zover. Die dag mogen de inwoners zich in een inwonersraadpleging uitspreken over de vraag of Grave wel of niet zelfstandig moet blijven. Op 23 maart volgt het raadsdebat over de uitslag. De bestuurlijke toekomst wordt dan bepaald. Voor mij als burgemeester, luisterend naar mijn lichaam, is dat een mooi en natuurlijk moment om ruimte te maken voor een nieuwe burgemeester voor de gemeente Grave. Het is, zoals gezegd, geen eenvoudig besluit.

Het leek mij correct om mijn vertrek voor de uitslag van de inwonersraadpleging aan te kondigen en niet te wachten tot daarna. Ik heb bij de commissaris van de Koning aangegeven dat ik per 1 april aanstaande mijn werkzaamheden als burgemeester van Grave zal beëindigen. Tot die datum zal ik mij ten volle blijven inzetten voor onze prachtige gemeente.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: