ARENA: Bagger, blubber en vooral veel modder.

GraverMaat: In de ARENA schreef Paul onderstaand badinerend artikel met een belangrijke rol voor Ben Litjens. 

Door Paul Ariëns

Eindelijk zijn die stalen platen weg, daar bij het bruggetje over de Raam. Ook de baggeraars zijn vertrokken. Je kunt nu weer langs de Raam richting het natuurreservaat lopen en genieten van het mooie uitzicht de paarden en runderen. Deze wandelroute loop ik drie à vier keer per week. Op een bepaald moment liep ik via de Karweg terug, daar viel me halverwege iets op. Op een akker was bagger/blubber gestort. Nieuwsgierig als ik ben, ging ik eens kijken. Er was modder weggehaald en de sporen waren van kruiwagens. Drie verschillende profielen, wel raar! Een paar dagen later liep ik daar weer en verhip er was weer wat modder weg. Vier verschillende profielen van kruiwagens en een vreemd spoor wat ik niet thuis kon brengen (later wel).

Wel raar, maar opeens wist ik het: wekelijks lees ik de Arena. Daar staan veel ingezonden stukjes in die eindigen met ‘onze mooie gemeente Grave’. Alles wat daar voor staat gaat over de gemeentelijke politiek en hoe? Het maakt niet uit waarover het gaat; er wordt met modder gegooid. Het mooie kerkje in Velp, wat een moddergooierij. De begroting, ja heel veel gemeentes zitten met de zorg toegeschoven door Ruttedoctrine uit Den Haag, veel begrotingen in den lande zijn dus niet sluitend en hier in Grave komt dan nog het Wisseveld en de scheepswerf bij van eerdere coalities, maar we blijven doorgooien. De fusie, wat een gedoe, overleg na overleg, bespreking na bespreking, geen overleg geen bespreking, maar we blijven gooien. Ben Litjens had de tekening klaar voor zijn bedrijf. De inkt was net droog, maar de modder kwam weer van alle kanten. Die ligt daar trouwens al genoeg op de Graafsedijk, dus had niet gegooid hoeven te worden.

Nu liep ik weer over de Karweg en er was nog wel wat over van die bagger tot ik weer een stukje las in de Arena. Voltallige oppositie loopt weg uit de digitale vergadering (alleen op een knopje klikken). Na de vergadering liepen ze in volle draf naar de Karweg en scheppen dat ze deden. Er lag weer minder modder, een paar dagen later was er weer modder geschept, wat ik in bovengenoemd stukje niet kon thuisbrengen. Nu lukte het me wel: hier was een container geweest. Ben zeult niet met kruiwagens. Die anderen van de coalitie overigens wel.
Er lagen nu nog twee of drie containers modder, wat me aan het denken zette. Het leek me wel wat om met de vestingdagen een volksfeest te organiseren. Die dagen gaan helaas niet door vanwege corona, maar een volksfeest kan natuurlijk altijd mits je de coronaregels in acht neemt. Voor het referendum een volksfeest op de markt, Ben Litjens haalt de rest van de modder op, twee containers vol, en stort die op de markt. De gemeenteambtenaren die een keer werken plaatsen een doorzichtige plexiglas omheining met twee deuren erin (oppositie en coalitie kunnen niet door één deur). Zodra de voltallige raad binnen is, geeft burgemeester Roolvink (hij geniet van zijn gemeenteraad) vanaf het bordes het startschot onder luid applaus van de menigte en het modder gooien kan beginnen. En denk nu niet dat het snel is afgelopen. Het duurt anderhalf uur, zoveel conditie hebben ze opgebouwd met die kruiwagens vullen en legen. Het houdt niet op. Toch blijft er één over: Ben Litjens. Maar goed ook, want de troep moet opgeruimd worden (de ambtenaren zijn nog moe). Aangekomen op de Graafschedijk lost hij het zooitje. Dat valt daar niet op. De raadsleden gaan nu achterom door het veld naar de Raam en wassen zich met anderhalve meter ertussen vrij van de modder en gaan richting huis langs het paadje van de Raam, want er zou nog eens iets liggen op de akker langs de Karweg van ‘onze mooie gemeente Grave’.

Met vriendelijke groet en goede gezondheid,
Paul Ariens

P.S. Maak gebruik van je stemrecht bij het referendum, op wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: