De Gelderlander: Oppositie wil onderzoek naar regelingen met Litjens

GraverMaat: De Gelderlander doet verslag van wat er besproken is in de commissievergadering  over de plannen van het bedrijf van Ben Litjens.

Hij brengt alle goederen naar een zijde van het bedrijf en kan 25 % uitbreiden van zijn bedrijventerrein. 

Voor partijen is belangrijk dat

alles integer verlopen is

Wat is de gang van zaken rond de steenhandel van raadslid Ben Litjens van Grave? Is de oplossing voor de wijze waarop de ondernemer zijn materialen in Escharen opslaat, volgens de regels tot stand gekomen?

Er moet een integriteitsonderzoek komen naar gemeenteraadslid Ben Litjens van Keerpunt 2010, vinden de oppositiepartijen in de gemeenteraad van Grave. Zij komen met dit verzoek nu er een oplossing in de maak is voor de steenhandel van Litjes aan de Graafschedijk in Escharen.

Litjens heeft er de opslag van materialen een weerszijden van de doorgaande weg. Daar is al tientallen jaren strijd over. Er is een oplossing bedacht waarbij de stenen die liggen aan de overkant van de weg waar het bedrijf zit, worden weggehaald. Litjens krijgt in ruil de mogelijkheid zijn bedrijf aan de achterzijde uit te breiden.

Het verzoek voor een integriteitsonderzoek komt onder andere van Nel Schuts van Liberaal Land van Cuijk en Erik van den Ouwelant van D66. ,,Ben Litjens is raadslid en sinds kort ook lid van de coalitie”, aldus van den Ouwelant. ,,Onderdeel van de coalitie, terwijl hij altijd overal tegenstemde. En dan is er nu een oplossing voorhanden. Is het niet heel toevallig? Zit hier geen luchtje aan? Het zijn vragen die ik vanuit de inwoners van Escharen krijg en ík kan er geen antwoord op geven. Laten we zorgvuldigheid betrachten en zorgen dat de minste schijn van belangenverstrengeling wordt vermeden.”

Nel Schuts van Liberaal Land van Cuijk: ,,Dit speelt al meer dan dertig jaar. Er zijn veel reacties en vragen over het proces. Dat moet zuiver verlopen.”

Ook Léon Kamps van VPGrave zit met vragen. ,,Gaan we een ondernemer die al die jaren zijn eigen gang is gegaan en de gemeente heeft tegengewerkt nu belonen met de uitbreiding van zijn terrein?”

Volgens wethouder Theo Lemmen is het vooral een kwestie van vooruitkijken, niet achteruit. ,,Het is voor iedereen beter als dit wordt opgelost. Dan hebben mensen die straks over de Graafschedijk rijden niet meer de indruk dat ze over een bedrijventerrein rijden in plaats van de openbare weg.”

Litjens liet eerder al weten dat hij zich vanwege zijn directe betrokkenheid niet in de discussie zal mengen. Hij laat dat over aan zijn broer die tevens advocaat is.

In het verleden zijn onderzoeken naar integriteit gedaan in de gemeente Sint Anthonis. Zo werd het functioneren van wethouders Roos Aben en Wouter Bollen beoordeeld. Dat onderzoek leverde geen laakbare feiten op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: