De Gelderlander: Begroting van Grave afgekeurd.

GraverMaat: De Gelderlander heeft Breaking nieuws.

Verhoging OZB met ongeveer 10

procent moet tekort opvangen

De begroting van de gemeente Grave voor de komende jaren deugt niet. Dat oordeelt de provincie. Om daar verbetering in aan te brengen wordt de OZB met 10 procent verhoogd.

De gemeenteraad van Grave kreeg gisteren in een extra vergadering te horen dat de provincie de opgestelde begroting voor de komende jaren moet verbeteren. Grave moet voor het kerstreces, volgende week vrijdag, laten zien dat het de begroting alsnog op orde krijgt. Als het huishoudboekje dan alsnog wordt afgekeurd, komt de gemeente onder toezicht van de provincie te staan en zal ieder dubbeltje dat wordt uitgegeven verantwoord moeten worden. Grave heeft dat twaalf weken om voor verbetering te zorgen. Als dat lukt wordt het toezicht opgeheven.

Vorige maand werd nog door een krappe meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met een bezuiniging van 750.000 euro op het inhuren van ambtenaren bij de op te richten gemeente Land van Cuijk. Grave houdt na de fusie van Mill en Cuijk met Boxmeer en Sint Anthonis per 1 januari 2021 geen eigen ambtenarenapparaat meer over. Nu wordt dat ambtenarenkorps nog met Cuijk en Mill gedeeld.

Om de inwoners van Grave toch te kunnen bedienen zal Grave daarom uren inhuren van Land van Cuijk. Maar daar moest dan wel fors op bezuinigd worden, was bedacht.

Maar dat is dus niet in de haak, oordeelt de provincie nu. Die wil eerst zekerheid dat die bezuiniging verantwoord is èn dat de nieuwe gemeente Land van Cuijk hier mee akkoord gaat. De gemeente Grave laat in een verklaring weten dat verwacht wordt dat dat akkoord van Land van Cuijk in oprichting er nog deze week komt.

Maar ook de bezuiniging op de zorg, goed voor 250.000 euro, wordt door de provincie in twijfel getrokken. Grave had een lijstje van twintig punten waarmee bezuinigd zou kunnen worden.

Het geld dat nodig is om inkomsten en uitgaven gelijk te laten lopen, moet nu ergens anders vandaan komen. Komende dinsdag zal er daarom in de gemeenteraadsvergadering worden voorgesteld de lasten bij de inwoners van Grave neer te leggen door de onroerend zaakbelasting te verhogen met ‘ongeveer 10 procent’, laat de gemeente weten. Het moet de gemeente Grave zo’n 330.000 euro opleveren. In de oorspronkelijke plannen zou de belasting op huizen en andere gebouwen met 5,6 procent worden verhoogd.

Tijdens de begrotingsvergadering van vorige maand was de oppositie (D66, Liberaal Land van Cuijk, VPGrave en CDA) was al niet bepaald gelukkig met de begroting die door VVD, Keerpunt 2010 en LPG werd aangenomen. Het leverde de college zelfs een motie van wantrouwen op.

,,Hier hebben we dus voor gewaarschuwd”, zegt oppositieleider Jacques van Geest (VPGrave) in een eerste reactie. ,,Grave loopt regelrecht het ravijn in”, vreest Van Geest. ,,Bij de behandeling van de begroting wisten wij allang dat de provincie hier grote vraagtekens bij zou gaan zetten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: