ARENA: Grave stapt uit Afvalinzameling Land van Cuijk.

GraverMaat: De ARENA doet verslag van de besluitvorming over dit voorstel om uit BCA te stappen. 

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
GRAVE – Tijdens de raadsvergadering van 17 december stemde een kleine meerderheid van de Graafse gemeenteraad (8 tegen 7) in met het voorstel om uit te treden uit de afvalinzameling Land van Cuijk (BCA) en te kiezen voor een eigen koers. Hoe die koers gaat lopen wist wethouder Theo Lemmen nog niet, “maar aansluiten bij de DAR in Nijmegen of de afvalinzameling Oss zijn opties”.

Afgelopen maandag waren de deelnemers van de BCA bijeen voor een overleg over de toekomst van de gemeenschappelijke regeling. Een recentelijk onderzoek, uitgevoerd door de deelnemers van BCA (Cuijk, Mill & Sint Hubert, Boxmeer, Sint Anthonis, Boekel en Grave), toonde aan dat er in de toekomst gekeken kan worden naar mogelijkheden om bij een private partij, zoals de DAR, aan te sluiten.

Een wens die al langer leeft bij wethouder Lemmen. Volgens de Graafse wethouder was de voornaamste conclusie om eerst te wachten tot de fusie met het Land van Cuijk is afgerond.

Maar op dat laatste wil het college van Grave niet wachten. “De gemeenschappelijke regeling gaat nu een contract aan met een publieke partij voor 8 jaar. Als gemeente willen we zelf kunnen bepalen wat we doen. Daarom hebben we besloten om het voorstel aan de raad te doen om vanaf 1 januari 2022 uit te treden. Dit moeten we voor 1 januari 2021 aan hebben gegeven”.

Tijdens de raadsvergadering stonden de oppositie- en coalitiepartijen opnieuw lijnrecht tegenover elkaar. Raadslid Hennie Bongers (LLvC Grave) gaf aan het jammer te vinden dat de gemeente Grave zich niet kan verenigen met het besluit van de gemeenschappelijke regeling. “Dit voorstel brengt meer risico’s met zich mee dan ons nu worden gepresenteerd. Zo mogen we strak niet meer naar Haps om daar ons afval weg te brengen. Dan moeten we naar Oss of Nijmegen. Daarnaast komen we op deze manier nog verder van het Land van Cuijk af te staan”.

Marion Hulsebosch (Verenigd Progressief Grave) verbaast het dat de raad pas zo laat hierover geïnformeerd wordt. “Het college had eerder moeten komen met een voorstel waarin meer onderzoek was gedaan naar de voor- en nadelen en de kosten en baten van uittreden. Nu is hierover niets bekend”.

CDA-raadslid Jochem Jacobs sloot zich daarbij aan en gaf aan het niet te kunnen begrijpen waarom er zonder gedegen onderzoek en onderbouwing gekozen wordt om nu 500.000 euro aan uittredingskosten te besteden. “Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat er op termijn al aangesloten wordt bij een private partij zoals de DAR. Dan hoeven er geen uittredingskosten te worden betaald, is er stabiliteit en continuïteit en de kwaliteit wordt gegarandeerd. Nu wordt er overhaast een voorstel gedaan en bekruipt het gevoel dat we op een landmijn gaan staan en hopen dat die niet afgaat. Zo maak je geen keuzes”.

Het bedrag van 500.000 euro is volgens de wethouder overigens discutabel. “De daadwerkelijke kosten voor uittreding liggen eerder rond de 386.000 euro. Het college streeft ernaar om dit bedrag verder naar beneden te krijgen”.

Arno Heemskerk (LPG) erkent dat het jammer is dat de wethouder de andere partijen niet heeft kunnen overtuigen van het op korte termijn aansluiten bij een private partij. “De inhoudelijke argumenten zijn duidelijk, dus dan liever ervoor kiezen om zelfstandig verder te gaan dan als regio te blijven doorploeteren. Daarnaast verdient de BCA niet de financiële schoonheidsprijs en vertrouwen we op de keuze van de wethouder”. Ben Litjes (Keerpunt 2010) was kort in zijn bewoordingen en stemde volmondig voor het voorstel.

Door het instemmen met het voorstel zal de gemeente Grave vanaf 2022 geen deel meer uitmaken van de afvalinzameling Land van Cuijk. Wat de kosten voor de gemeente Grave gaan worden in de (nabije) toekomst en wat het doet met de dienstverlening naar de burgers toe is nog onzeker. Wethouder Lemmen verwacht in elk geval dat de burgers er weinig van gaan merken.

Een gedachte over “ARENA: Grave stapt uit Afvalinzameling Land van Cuijk.

  • 22 december 2020 om 14:31
    Permalink

    heeft deze wethouder als ex directeur van DAR geen 2 petten op

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: