Louis Sparidans schrijft: twee bijdragen. Een zogenaamd bedgeheim. Afvalverwerking privatiseren.

GraverMaat: Louis Sparidans stuurde twee bijdragen toe.

Een zogenaamd bedgeheim


Velen die in Grave serieus de gemeentepolitiek volgen zullen het er mee eens zijn: het is er een zootje. Ik ontmoet zelfs sympathisanten van de Lokale Partij Grave (de LPG), alsook van de lokale VVD, die dit evenzo vinden.

Waarom dan toch? We wonen immers in een leuk stadje, behoudens dan die al maandenlang durende graafwerkzaamheden, waardoor het lijkt alsof de hele stad op slot zit. Maar dat gaat wel voorbij, al kan het nog even duren.

Wat niet zomaar voorbij gaat, is het continue gehakketak in onze gemeenteraad. Het CDA, VP-Grave, D66 en Liberaal Land van Cuijk krijgen er praktisch nooit een voet tussen de deur omdat ze samen één stem tekort komen.
Ook de Provincie vindt zich niet aanspreekbaar. In een brief onlangs lieten ze weten dat ze wél een gesprek willen aangaan met als enig onderwerp: ‘de voortgang van de ontwikkelingen in de gemeente Grave in het licht van het toewerken naar de gemeente Land van Cuijk.’

Ofschoon, dat is juist het belangrijkste breekpunt in Grave. En dat onderwerp wreekt zich al jaren, sterker nog: het blijft maar voortmodderen. De ene groep denkt dat Grave als stadje op het punt staat om zijn identiteit te verliezen terwijl de andere groep alle heil ziet in het opgaan in één gemeente Land van Cuijk.
Maar in plaats van dit op een normale manier te bespreken, leidt het altijd tot geruzie. En dat is al jaren zo!

Eigenlijk zou de burgemeester hierin al jaren terug een belangrijke rol hebben moeten spelen. Hij is portefeuillehouder op dit punt en behoort daarom, niet alleen aan de gemeenteraad maar vooral ook richting álle inwoners van Grave een visie voor te houden: hoe verder met Grave?
Hij vertelt geregeld met een zekere trots dat hij wél een visie hierop heeft maar deze alléén deelt met zijn vrouw. Alsof het om een zogenaamd ‘bedgeheim’ gaat.

Stel dat ook de burgemeesters van Cuijk en Boxmeer, de heren Wim Hillenaar en Karel van Soest in het verleden eveneens samen voor zo’n opstelling zouden hebben gekozen, dan zat zeer waarschijnlijk één gemeente Land van Cuijk nog steeds ‘in de prut’. Dan waren we nog verder van huis.

Louis Sparidans

Dag Jacques,
Je plaatste het College-besluit hierover op je site gisteren. Meteen daarop plaatste ik rechtstreeks op je site een reactie als volgt (het origineel heb ik ook niet meer):
‘Is het niet zo dat de onlangs aangetreden VVD-wethouder Theo Lemmen in zijn vorige werkkring directeur was van het bedrijf ‘Dar’, eveneens een afvalverwerker?’
Groet, Louis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: