Louis Sparidans: Escharen was ooit een zelfstandige gemeente!

GraverMaat: Louis Sparidans reageert op artikel van Ben Litjens uit Escharen. Hij laat het hier voorlopig bij. Ik plaats hierbij een foto van Ben met oud-burgemeester Piet Zelissen tijdens campagnetijd van Keerpunt 2010.


Beste Ben Litjens,

Uiteraard heb ik ook je verhaal over de twee zogenaamde ‘dwaallichten’ in de papieren krant van de Arena gezien, naast al wat op de site van de Arena zelf reeds daarvoor was gepubliceerd.

Ik ken je redelijk goed en normaal gesproken ben je niet iemand die een ander wil beledigen, maar ondanks dat was het niet bepaald vleiend te noemen. Ik vergeef het je, ofschoon dit niet betekent dat ik het er mee eens ben.

Om te beginnen Ben, ik was óók aanwezig op die bewuste avond in Gassel, waarover je schrijft. Kort daarna startte de oppositie een petitie met alléén maar het verzoek om in Grave een opiniepeiling te houden, los van de uitslag daarvan. Ruim 1150 mensen plaatsten daarvoor hun handtekening, als instemming met dat initiatief.

Maar de LPG c.s. maakten er meteen korte metten mee, bang als ze waren dat een meerderheid van Grave vóór aansluiting bij één gemeente Land van Cuijk zou kiezen. En die angst was niet onterecht.

Het broeide immers al behoorlijk in Mill & Sint Hubert, waar uiteindelijk óók 75% van de bevolking (met een opkomst van 61%) onvoorwaardelijk stemde vóór opheffing van de gemeente Mill & Sint Hubert en vóór aansluiting bij Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis, tot één Land van Cuijk.

De LPG in Grave deed het zowat in haar broek en wilde níets van een volksraadpleging weten. Het was nog ruim vóór de coronatijd, dus dat was ook geen excuus. Het zál toch niet, dachten ze, maar jawel, Grave staat er intussen de komende vijf jaar helemaal alleen voor. Alhoewel? Toch is dat het liefste wat de LPG wil.

En jij Ben, jij hebt het voorlopig ook naar je zin. Je kent je eigen woonplaats, Escharen, uiteraard als je broekzak, maar ook Escharen was ooit helemaal zelfstandig, totdat het dorp bij Grave werd ingelijfd. Escharen werd opgeheven als gemeente! Dat is al een hele tijd geleden, maar zijn de mensen in Escharen daar ongelukkiger van geworden?

Ze hebben hun eigen identiteit gewoon kunnen handhaven. En zo zal het met Grave ook gaan, als ze als zelfstandige gemeente wordt opgeheven! Ben maar niet bang.

Ik laat het hier voorlopig bij, Ben. Als er een nieuwe aanleiding is, kom ik er nog op terug. Met een hartelijke groet,

Louis Sparidans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: