De MaasDriehoek; KOOS: “Aan genialiteit grenzende gekkigheid, het bestaat!.

GraverMaat: Via een bevriende relatie uit Cuijk kreeg ik deze column van KOOS in de MaasDriehoek onder ogen. Ik wil u deze niet onthouden. 

Geniale vent, die Trump. Als de wedstrijd halverwege de tweede helft vordert, er een kleine voorsprong is maar de tegenstander steeds sterker wordt, schreeuwt hij naar de scheidsrechter dat hij moet affluiten. Je moet maar net op het idee komen. Ik heb in mijn leven, bij tafeltennis, voetbal of een langdurig potje Risk veel vuiligheid uitgehaald om tot winst te komen. Maar deze had ik nooit bedacht. Er zijn mensen die nog veel slimmer zijn dan ik. Ja, ik heb een grote mond, maar voor deze geniale stompzinnigheid ben ik een maatje te klein.

Maak je niet zo druk, zegt mijn vrouw, als ik voor de zoveelste keer een filmpje laat zien hoe de machtigste man van de wereld weer eens een waarheid weet te creëren die wij, gewone stervelingen, nog niet hadden ontdekt. Maak je niet zo druk, zegt ze, voor dat idiote gedoe van politici kun je wel dichter bij huis blijven.

Daar heeft ze een punt. Ik lees dat de gemeente Grave na 1 januari 2022 nog 4 (vier!!) ambtenaren in dienst houdt. De rest gaat werken bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk en doet vanaf die nieuwe werkplek zijn zegenrijke werk. Want Grave is te klein om de steeds ingewikkelder worden ambtelijke brij zelf te ontwarren.

Maar ondertussen bereidt de gemeenteraad van Grave – en nou kom ik op de geniale gekte dicht bij huis – een referendum voor waarin de bevolking mag beslissen of Grave zelfstandig moet blijven. Terwijl de gemeente feitelijk al is opgeheven. En wat als die bevolking stemt voor zelfstandigheid? Het zou zomaar kunnen. Want 70 miljoen mensen stemden op een doorgedraaide narcist. Is de gemiddelde Gravenaar slimmer dan de gemiddelde Amerikaan? Ik geloof er langzamerhand niks meer van.

Ademloos luisterden wij vroeger in huiselijke kring naar Heeroom die terugkwam uit verre landen en sterke verhalen vertelde. In de krant lazen we over verschrikkelijke moorden in de grote steden, ver weg. Gekkigheid in eigen omgeving was er alleen met carnaval, maar je wist wie het had bedacht en dat het geen kwaad kon. Edoch, de wereld is een dorp geworden, alles komt dichtbij. Trump is onder ons. Stompzinnigheid voltrekt zich voor onze ogen, als makke schapen trekken de inwoners van Grave direct nog naar de stembus voor de toekomst van een gemeente, waarvan het ambtelijk apparaat al niet meer bestaat. Geniaal bestuur, daar in Grave.

Koos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: