De Gelderlander: Grave wil rommel zelf gaan opruimen.

GraverMaat: De Gelderlander schrijft over het voorstel van wethouder Theo Lemmen om niet meer afhankelijk te zijn van particuliere bedrijven. 

Gemeente vreest dat

afvalinzameling te duur wordt.

Niet meer afhankelijk van particuliere bedrijven, maar zelf afval ophalen of dat doen met andere gemeenten. Dat is wat Grave wil.

Tenminste, dat is het voorstel van wethouder Theo Lemmen. Desnoods stapt de gemeente Grave uit de samenwerking met de gemeenten in het Land van Cuijk en Boekel.

Nu maken de zes gemeenten die meedoen in de gemeenschappelijke regeling gebruik van particuliere bedrijven die wekelijks aan de deur afval (groen-, plastic- en restafval) ophalen. Maar dat wordt volgens Lemmen te duur. ,,Volgend jaar 50 procent duurder dan dit jaar. En dat wordt de jaren daarna alleen maar meer”, zegt de Graafse wethouder. ,,Nu kunnen die extra kosten nog opgevangen worden, maar daarna zal de burger mee moeten gaan betalen.

Grave betaalt ruim 7 ton mee aan de regionale afvalinzameling. De afvalinzameling heeft een budget van 7,8 miljoen euro. Behalve de bijdragen van de zes deelnemende gemeenten heeft de afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel inkomsten van de milieustraat in Haps en de verkoop van de blauwe tariefzakken.

Maar het moet dus anders, vindt Lemmen, die in het verleden directeur was van de Dar in Nijmegen en nu behalve wethouder in Grave ook hoofd is van het Brabants Afval Team (BAT) in Tilburg. ,,Nu wordt de afvalinzameling door de gemeenten in het Land van Cuijk en Boekel aanbesteed. Uit de aanbieders wordt er een, de goedkoopste, gekozen. Maar er zijn er steeds minder en de prijzen worden daardoor alleen maar hoger. Het is dus beter om het zelf te gaan doen. Zoals de gemeente Oss doet. Die heeft vuilniswagens in bezit en personeel in dienst. De gemeente Landerd huurt die weer van Oss. Of je doet het in een publiek bedrijf, dan zijn de aandelen in handen van de deelnemende gemeenten. Zoals de Dar in Nijmegen dat met omliggende gemeenten heeft georganiseerd.”

In eerste instantie, zo zegt hij, kreeg hij bij het bestuur van de gemeenschappelijke regeling in deze regio maar weinig medestanders. ,,Maar er wordt nu een onderzoek gedaan. Als daar uitkomt dat er niets verandert, dan doet Grave niet meer mee. En in dat geval moeten we voor eind van dit jaar opzeggen, anders zitten we er voor minimaal zes jaar aan vast.”

Wat volgens Lemmen meespeelt in het besluit om mogelijk uit de gemeenschappelijke regeling te stappen, is de aanstaande gemeentelijke herindeling. ,,Nu zijn we met zes gemeenten gelijkwaardig. Maar straks ontstaat er een grote gemeente Land van Cuijk. En ik ben bang dat die het straks voor het zeggen heeft en wij niets meer in te brengen hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: