De Gelderlander: Eind in zicht voor stapels stenen aan Graafschedijk.

GraverMaat: Komt er dan toch na 25 jaar een einde aan het langlopende conflict tussen het bedrijf van Ben Litjens en de Gemeente Grave?

Regelmatig werden er rechtszaken tot aan de Raad van State gevoerd. 

Boven dit artikel staat een foto die ik ooit op zijn kantoor heb genomen.

Ben staat daar bij zijn toenmalige plannen.

Oud-burgemeester Piet Zelissen en wethouder Harry Opsteegh hebben in het verleden ook geprobeerd om tot oplossingen te komen.

Voordat het definitieve besluit door de Graafse gemeenteraad genomen zal worden moeten er nog veel vragen beantwoordt worden over deze Lemmen/Jan Litjens deal.

En waarom zo’n haast? In het vergaderaccommodatie van de raad stond hier niets over in. 

De agendacommissie heeft dit onderwerp niet behandeld.

 

Ben Litjens spreekt Piet Zelissen aan tijdens een verkiezingscampagne van Keerpunt 2010.
Jarenlang stond dit bord aan de rand van zijn bedrijventerrein.

Gemeenteraad buigt zich over

oplossing voor Litjens na

jarenlang conflict

OPSLAG VAN LITJENS AAN BEIDE WEGZIJDEN IS AL JAREN EEN PROBLEEM.
Er komt een einde aan de rotzooi bij het bedrijf van Ben Litjens aan de Graafschedijk in Escharen. Daar lijkt het in ieder geval sterk op. Maar in de gemeente Grave juicht niemand te vroeg. De oplossing die gevonden is, is er immers één in een conflict tussen Litjens en de gemeente.

Dat conflict is al 25 jaar oud en kent zijn oorsprong eigenlijk al nog langer geleden: in 1985. Wethouder Theo Lemmen en Jan Litjens, de broer en advocaat van eigenaar en gemeenteraadslid Ben Litjens, hebben aan het plan gewerkt. De huidige situatie in vijf vragen en antwoorden uitgelegd.

1 Hoe ziet er nu aan de Graafschedijk uit? Wie over de weg tussen Gassel en Escharen rijdt, waant zich ter hoogte van het bedrijf niet meer op de openbare weg, maar op het terrein van een steenhandel. Links en rechts staan grote stapels stenen opgeslagen.

2 Hoe ziet het er straks uit? Aan de noordkant van de straat is er straks een woning en verder natuur. Het gebouw aan de noordkant is nu nog een bedrijfswoning. Aan de overkant komt ook een strook groen voor het bedrijf dat daar blijft. Achter het bedrijf mag Litjens een stuk in gebruik nemen dat net zo groot is als de strook aan de noordzijde die hij inlevert. De woning aan de zuidzijde wordt dan de bedrijfswoning.

3 Wanneer is die operatie afgerond? Over een half jaar, is de verwachting. Maar voor het zover is, moet eerst de gemeenteraad (8 december) instemmen. Ben Litjens stemt als lijdend voorwerp en enig raadslid van Keerpunt 2010 niet mee. Daarmee verliest de huidige coalitie de 8 tegen 7 meerderheid. ,,Maar een gezond denkend mens kan hier niet tegen zijn”, zegt Jan Litjens namens zijn broer Ben. Na goedkeuring door de raad moet nog een plan worden opgesteld en gecommuniceerd met de buurt. Dan pas kunnen de stenen worden verplaatst.

4 Waarom heeft het zo lang geduurd? In 1985 kocht Ben Litjens het bedrijf aan weerszijden van de weg. Aan de ene kant had hij toen een varkensbedrijf, aan de andere kant een onderhoudsbedrijf voor tractoren. In 1995 werd voor het eerst gekeken of alles naar een kant van de weg kon en begon het getouwtrek dat 25 jaar zou duren. Steeds andere eisen van de gemeente, steeds wisselingen in wethouders en een eigenwijze ondernemer die bekendstaat als notoire dwarsligger.

Burgemeester Piet Zelissen verzuchtte in 1997 al: ‘We hebben er de afgelopen tien jaar al zoveel tijd in gestoken. Dat er nu nog steeds geen oplossing is, is frustrerend’. En in 2010 riep de toenmalige wethouder Harry Opsteegh al dat de oplossing nabij was.

5 Is straks iedereen blij? Jan Litjens: ,,We kijken hier al 25 jaar naar uit. Wat ons betreft is de kans van slagen 100 procent. Deze oplossing is voor iedereen beter.”

Wethouder Theo Lemmen: ,,De provincie kan akkoord gaan, Ben Litjens is akkoord, het college is akkoord, als de gemeenteraad ook akkoord is, en we hoeven niet meer naar de rechter, dan zijn we er vanaf.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: