Update: De Gelderlander: Claim tientallen miljoenen euro’s dreigt voor Grave.

GraverMaat: Op mijn website trof ik een bericht aan van CDA Grave dat de uitspraak van de Hoge Raad over het cassatieverzoek van de gemeente Grave inzake de Zaak Gemeente Grave / Curator op 13 november zou zijn.

Het CDA wilde een raadsonderzoek houden. Maar kreeg daar te weinig steun voor. 

Als iemand mij kan informeren of de zaak ook vandaag behandeld is hoor ik dat graag.

Via diverse Graafse bronnen kreeg ik te horen dat er nog geen uitspraak is gepubliceerd.

Op de website www.uitspraken.rechtspraken.nl kunt u ook de laatste uitspraken van de Hoge Raad vinden.

Ik had daar ook al op gezocht maar tevergeefs.

De uitspraak over het verbod van de motorclub Satudarah werd uitgebreid toegelicht. 

Oud bericht.

De Gelderlander schrijft over het advies van Advocaat-Generaal Ton Harlief aan de Hoge Raad. De curator en de kersverse wethouder zijn om een reactie gevraagd.

Gemeente mogelijk aansprakelijk

voor faillissement werf

Het faillissement van de scheepswerf kan Grave duur komen te staan. Advocaat-generaal Ton Hartlief adviseert de Hoge Raad om de gemeente in het ongelijk te stellen. Als de Hoge Raad dat in oktober overneemt, kan Grave een claim van enkele tientallen miljoenen euro’s tegemoet zien.

Grave ging vorig jaar in cassatie tegen een uitspraak van het Hof in Den Bosch over de scheepswerf. De werf ging in 2012 failliet, nadat de gemeente weigerde mee te werken aan het bouwen van schepen met een lengte van 135 meter.

Volgens toenmalig wethouder Eric Daandels mochten er slechts schepen tot een lengte van 110 meter worden gebouwd aan de kade aan de Maas. Bij het faillissement in 2012 verloren ruim zestig medewerkers van de werf hun baan.

Het Hof verklaarde vorig jaar ‘dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de schade’. ,,Als de Hoge Raad de conclusie van de advocaat-generaal volgt, dan is de zaak daarmee definitief afgedaan. De gemeente kan dan niets meer tegen de opgelegde aansprakelijkheid doen”, zegt curator Remco Michielsen, die vanaf het begin van het faillissement als curator bij de zaak betrokken is.

Volgens hem is daarmee de kous nog niet af. De schade moet worden vastgesteld in een zogenaamde schadestaatprocedure. ,,Om die te kunnen onderbouwen, heb ik opdracht gegeven aan professor Van Kollenburg van de Universiteit Tilburg. De schade zal hoger zijn dan alleen het tekort in het faillissement van enkele miljoenen euro’s. Mogelijk wordt ook schade meegewogen van aandeelhouders vanwege gederfde winsten voor de toekomst. De werf had namelijk een goede orderportefeuille. Mogelijk gaat het dus om tientallen miljoenen euro’s.”

De gemeenteraad van Grave moet dit jaar een noot kraken om aan een noodzakelijke bezuiniging te komen van een half miljoen euro dit jaar en bijna 4 ton de komende jaren. Wethouder Theo Lemmen kan niet meer dan afwachten, laat hij weten. ,,In oktober komt de uitspraak, daarna begint de procedure over de hoogte van de claim. Dat kan nog jaren duren.”

Wat de gemeente moet doen als er daadwerkelijk een claim komt van tientallen miljoenen euro’s? Lemmen: ,,De gemeente heeft een algemene reserve van tussen de 15 en 20 miljoen euro. Dus als het meer wordt… In het ergste geval wordt Grave een artikel 12-gemeente en komen we onder curatele van de provincie. Maar ik kan het me niet voorstellen dat het om tientallen miljoenen euro’s gaat. Ik ben benieuwd waar dat op is gebaseerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: