CDA Grave: Boodschap uit het Land van Cuijk: “Houd ons niet voor de gek”.

GraverMaat: Op de Facebookpagina van het CDA is dit bericht te lezen:

De begroting van Grave wordt niet gered door gemeenten in het Land van Cuijk. Dat bleek gisteravond tijdens raadsvergaderingen in Boxmeer, Mill en Sint Anthonis. Cuijk behandelt de centrumregeling/dienstverleningsovereenkomst (dvo) aanstaande maandag. Daar zal de boodschap aan Grave niet anders zijn: Grave moet de eigen broek ophouden. Dat betekent dat vóór 1 januari aanstaande duidelijk is op welke diensten LPG/VVD en Keerpunt 2010 in totaal 750.000 euro (!) denken te bezuinigen.

Land van Cuijk waarschuwt Grave

Grave mag geen besparing verwachten via inverdieneffecten, overheadkosten of de CGM-liquidatieovereenkomst. Dat oorverdovende signaal kan LPG/VVD en Keerpunt 2010 niet zijn ontgaan. In de verschillende raadsvergaderingen is in niet mis te verstane bewoordingen gereageerd op de Graafse commissie- en raadsvergaderingen. Een citaat uit de raad van Boxmeer: “Wij zijn niet doof. Wij horen ook wat er in Grave gezegd wordt. Dat daar toch een bepaalde vorm van zelfingenomenheid in zit, die in een bijzin even gemakkelijk uitgesproken wordt, stoort zoveel mensen in het Land van Cuijk en is de reden om te zeggen: ‘probeer ons niet voor de gek te houden’.”

Grave opgeroepen geen extra geld te claimen

Er is een aantal moties besproken. De strekking was telkens glashelder. De megabezuiniging van 750.000 euro moet Grave uit de centrumregeling/dvo halen, dus uit het verminderen of schrappen van diensten. Men stelt dat de frictiekosten bij de opheffing van CGM alleen bedoeld zijn voor directe kosten. Die zijn er nauwelijks. CGM wordt namelijk helemaal opgenomen in het Land van Cujk en Grave bouwt geen eigen organisatie op. Er is geen cent meer te halen, zeggen de regioraden. Grave wordt opgeroepen om niet om meer geld te vragen dan waarop zij recht heeft.

Gevolgen voor Grave

Aanstaande dinsdag wordt de begrotingsbehandeling in Grave voortgezet. Cuijk heeft dan, naar verwachting, de centrumregeling/dvo met dezelfde winstwaarschuwing vastgesteld. Grave kan de meerjarenbegroting niet vaststellen zoals deze door het college is voorgelegd. Het dekkingsplan is lek. Het is onmogelijk om 750.000 euro te korten op diensten. Ook dient deze grote beleidswijziging aan de raad te worden voorgelegd. De hele operatie moet vóór oud & nieuw afgerond zijn. Dat is onhaalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: