Des Bouvries en de media. Bericht uit 2010!!

GraverMaat: In mijn archief van deze website vond ik dit bericht. Jan des Bouvrie verliet woedend de Graafs raadszaal.
De Gelderlander heeft vandaag een uitvoerig artikel van de hand van journalist Frank Houtappels onder de kop van: De Graafse jaren van een vliegende tornado.
Hij had een bijzondere band met Grave.
Interieurontwerper Jan des Bouvrie is zondag overleden.
Die burgemeester van Grave, bleef me maar achtervolgen.
Piet Zelissen was die dagen in 1997 een man met een missie.
“Ach burgemeester, laten we d’r nou een verklaring van enthousiasme van maken”.
Behalve een koopcentrum zou Jan des Bouvrie ook een rits huizen tekenen, een hele straat in de wijk de Stoof: de Hengel. Ruime huizen met hoge deuren en veel licht. en natuurlijk: wit. 

COMMENTAAR  

de Gelderlander

Waren de Graafse raadsleden mild voor Jan des Bouvries toen hij als een ontevreden kind de raadszaal uitbeende? Ja, ze waren mild. Te mild. Maar Grave moet wel, wil het licht nog eens aangaan in dat Arsenaal.
 Foto: RTL Boulevard/website.
 
Dinsdag was de Naardense interieurarchitect in Grave om te vertellen over zijn plannen voor Het Arsenaal.  Het monument staat leeg sinds Des Bouvrie er in 2006 zijn mislukte designcentrum sloot. Dat de ontwerper er appartementen wil is bekend. Dat het er nooit van kwam, was een geldkwestie. Hij kocht het gebouw goedkoop en voor de bouw van luxe appartementen moest hij maar bijbetalen, vond het zittende college destijds.
Anno nu wil Des Bouvrie nog steeds appartementen (voor starters, of senioren, of allebei). Alleen de raad moest nog goedkeuring geven. En om de plaatselijke volksvertegenwoordiging te overtuigen, kwam Des Bouvrie hoogstpersoonlijk naar Grave.
Maar indrukwekkend was het niet. Een assistent hield een kartonnen bord omhoog waarop Des Bouvrie wat gele, groen en roze vakjes aanwees. Of er nog vragen waren? En of. Sterker: hier had de raad geen zin in. Des Bouvrie onderbrak de burgemeester, verhief zijn stem en liep boos weg. Dat is toch niet des Des Bouvrie. Van een interieurarchitect die al vier jaar “vecht” voor Het Arsenaal, mag je verwachten dat  die de volksvertegenwoordiging serieus neemt en zich voorbereidt. Pijnlijk was de opmerking over vorige wethouders die hem “met een kluitje in het riet wegstuurden”, ogenschijnlijk niet beseffend dat hij met twee van die wethouders (inmiddels raadslid) oogcontact maakte.
Ondertussen hoopt Des Bouvrie dat Grave dinsdag een lijstje geeft met wat hij “wel mag”. Graafse raadsleden aller partijen, verenigt U!
 
P.S. Keerpunt 2010 zei als eerste partij dat behandeling van dit onderwerp in de eerstvolgende besluitvormende vergadering te prematuur was omdat de aangeleverde informatie onvoldoende was. Schoorvoetend sloten zich anderen daarbij aan. Dus het agendapunt is van tafel. 

Misschien kunnen we deze zaak op het bordje van onze nieuwe burgemeester leggen. Laat zij als “verbinder” gaan optreden tussen plannenmakers zoals, die van het  zorghotel, kunstencentrum, conferentiecentrum, medisch centrum, dialysecentrum, woningen en winkels. Mooiland, Hart van Grave, van de Horstgroep, Woonmakelaars en Schouten Beheer kunnen ook daarbij betrokken worden. Onder haar leiding kan misschien iets unieks voor Grave ontstaan als voorbeeld van de invulling van een Rijksmonument waarvoor de opvolger van Plasterk graag naar Grave komt in het kader van een pilotproject.

Op de Telegraaf site werd driftig gereageerd, bijna 100 reacties, en de Graafse raad kreeg menige pluim.

Bijv.  Des Bouvrie heeft het mooie arsenaal in Grave niet de kans gegeven. Qua pr is er veel te weinig aan gedaan. Anders was het mischien wel een van de mooiste WOONWINKELS van Nederland geweest.

Lees meer:
 

http://www.telegraaf.nl/prive/7720466/__Jan_woest_op_Graafse_gemeenteraad__.html

Terugluisteren: via de site van Grave kunt U een geluidsopname horen van de vergadering waarin Jan wegliep. Op de homepage staat een button die U verder wijst!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: