Grave heft onzinbelasting.

GraverMaat: Hans Satter en Louis Sparidans reageerden beiden op de digitale vergadering van de audit-commissie. Onder dit bericht staat ook een bericht van enkele jaren gelden dat veel gemeenten hondenbelasting afgeschaft hebben. 

Grave heft Onzinbelasting

In Grave moet u hondenbelasting betalen voor het houden van een hond. VVD-wethouder Theo Lemmen vindt hondenbelasting een ‘onzinbelasting’. Dat antwoordde hij onlangs op vragen van raadsleden.

In heel Nederland zijn nog maar weinig gemeenten die hondenbelasting heffen. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde enkele jaren geleden al dat hondenbelasting niet meer van deze tijd is.

Omringende gemeenten als Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Anthonis, evenals Uden en Landerd hebben deze belasting dan ook al jaren geleden afgeschaft.

Maar in armlastig Grave is dit anders: ‘we kunnen de belasting niet missen’, vindt het college. Men ziet het als een doodgewone belasting om de gemeentekas te spekken, opgebracht door hondenbezitters.

Het tarief is in 2020 € 76,50 voor de eerste hond, € 116,30 voor een tweede hond en € 155 voor elke hond boven het aantal van twee. Als u twee honden hebt, betaalt u dus € 192,80 en met drie honden liefst 347,80.

De opbrengst voor de gemeente is in 2020 zo’n € 90.000. Dat is kennelijk niet genoeg.

Komend jaar gaat de hondenbelasting opnieuw omhoog. Bovendien bellen in deze weken controleurs huis aan huis aan om alle Graafse viervoeters op te sporen. Men wil eruit halen wat erin zit. Een zelfstandig Grave mag tenslotte wel wat kosten. Hoe onzinnig dat ook is.

Veel alleenstaanden nemen een hond in huis, als aangenaam gezelschapsdier dier of om de eenzaamheid wat te verdrijven. Het verplicht ook om dagelijks enkele uitlaat wandelingetjes te maken om in beweging te blijven. De gemeente Grave wil van uw welzijn graag mee profiteren.

Hans Satter

Grave handhaaft de onzinbelasting

VVD-wethouder Theo Lemmen noemde het afgelopen maandag tijdens een vergadering zélf een ‘onzinbelasting’, zulks naar aanleiding van vragen door raadsleden over de hondenbelasting in Grave. Ik schreef er al eens eerder over.

Omringende gemeenten als Cuijk, Boxmeer, Mill en Sint Anthonis, alsook Uden en Landerd hebben deze belasting al jaren geleden afgeschaft. Ze wilden niet langer deze belasting als ‘melkkoetje’ zien.

In de provincie Drenthe is er zelfs geen enkele gemeente die nog hondenbelasting heft. Maar Grave ziet dit anders: ‘we kunnen de belasting niet missen’. Ze zien het daar als een doodgewone belasting om de gemeentekas te spekken. Al geldt die alléén voor hondenbezitters.

Het Gerechtshof in Den Bosch bepaalde al in 2012 dat deze belasting niet meer van deze tijd was, maar de Hoge Raad vond dat te ver gaan. Dús besloot Grave ermee door te gaan. In totaal bedroeg de opbrengst ervan in Grave dit jaar (2020) ca. 90.000 euro.

Ik weet overigens niet hoevéél hondenbezitters in Grave hieraan hebben bijgedragen. Ik pleit er wel voor om óók in Grave deze ‘onzinbelasting’ maar gauw af te schaffen. Hoewel Grave kennende, zie ik het nog niet gebeuren.

Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: