De Gelderlander: Het komt niet meer goed met Grave, staat in brief aan minister.

GraverMaat: De Gelderlander journalist Frank Houtappels schreef onderstaand artikel in de Gelderlander.

Het komt niet meer goed met

Grave, staat in brief aan minister

Grave is onbestuurbaar geworden. Dat vinden de plaatselijke oppositiepartijen al langer, maar ze smeken de provincie nu ook om ingrijpen, blijkt uit een vorige week verstuurde brief.

Die is gericht aan de Commissaris van de Koning, maar ook aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Het komt niet meer goed. Niet zonder ingrijpen van Ina Adema, Commissaris van de Koning van Brabant. De onderlinge verhoudingen in de Graafse politiek zijn zo verstoord, dat de gemeente ‘onbestuurbaar’ is geworden. In het kort is dat wat de oppositiepartijen van Grave schrijven in de brief.

Het gaat om CDA, Verenigd Progressief Grave, D66 en Liberaal LVC Grave. Die partijen staan in Grave lijnrecht tegenover de partijen die samen een meerderheid (acht tegen zeven zetels) hebben: LPG, VVD en Keerpunt 2010. Maar ook tussen oppositie en het college van burgemeester en wethouders zijn de verhoudingen slecht.

Veel onenigheid is terug te voeren op de toekomst van Grave als zelfstandige gemeente. De coalitie kiest voor zelfstandigheid, de oppositie voor aansluiting bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Brabant moet nu een onderzoek doen naar de bestuurscultuur en -integriteit in Grave, vinden de partijen. En Adema zou met alle fractievoorzitters een gesprek moeten voeren. ‘Op de kortst mogelijke termijn’. Volgens de woordvoerder van Adema wordt aan een antwoord gewerkt. ,,Meer kan ik er niet over zeggen.”

Ondertussen dringt ook de PvdA in Brabant aan op ingrijpen door de provincie. ,,We maken ons serieus zorgen om Grave”, zegt Statenlid Martijn de Kort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: