De Gelderlander: Zoektocht nieuwe plek Lidl Grave.

GraverMaat: De Gelderlander plaatste een bericht van de hand van journalist  Herman Wissink n.a.v. vragen van Leon Kamps van VPGrave. De gebouwen op het terrein zijn al gesloopt. 

Zoektocht nieuwe plek Lidl Grave

Buurt reageert verheugd

Er wordt gekeken of supermarkt Lidl toch naar een andere plek in Grave kan verhuizen dan oorspronkelijk gepland. Dat zegt wethouder Theo Lemmen deze week op vragen van Léon Kamps van VPGrave.

Formeel mag de Lidl al beginnen met de bouw van een nieuwe supermarkt aan de Mgr. Borretweg. Omwonenden van het voormalige tuincentrum Van der Venne waren tot en met de Raad van State gegaan in hun strijd om de komst van de Lidl tegen te gaan. Maar ze verloren die zaak, waarna niets de verhuizing vanaf het Pastoor Van den Hurkplein naar de nieuwe locatie in de weg stond.

Daar zijn de oude gebouwen van het voormalige tuincentrum inmiddels gesloopt. Maar daarna werd het stil en staat, zo constateerde Kamps, het onkruid hoog.

,,We zijn in gesprek met de Lidl om te kijken of er andere plaatsen in Grave zijn die op minder bezwaar van omwonenden stuiten,” zegt Lemmen.

Al in december 2016 diende projectontwikkelaar Jan Westerik van Reggestede Invest uit Lochem, tot verrassing van de omwonenden en de gemeente, een aanvraag in om te mogen bouwen aan de Mgr. Borretweg. Het voormalige tuincentrum, dat sinds 2006 al niet meer wordt gebruikt, heeft de bestemming detailhandel, maar het doel was om er woningen te bouwen.

In de buurt is er vrees voor overlast in de vorm van geluid en onveilige verkeerssituaties. De gemeente kon niet anders dan mee gaan in de plannen, omdat het nu eenmaal in het geldende bestemmingsplan past. Ondanks het feit dat de gemeente dergelijke winkels het liefst in het centrum ziet.

,,Het mag wel duidelijk zijn dat de Mgr. Borretweg niet bepaald de ideale plek is voor een supermarkt. We moeten kijken naar een oplossing die voor bewoners, ondernemer en de gemeente optimaal is.”

Volgens Lemmen is het voordeel dat er bij het Lidlconcern inmiddels andere mensen aan de knoppen draaien. ,,Dat opende de mogelijkheid om de gesprekken op te pakken. Die zijn al door mijn voorganger Ben Peters gevoerd.”

Lemmen wil nog geen uitspraak doen over om welke locaties het gaat. ,,We willen eerst zelf kijken wat mogelijk is. Maar we willen wel binnenkort knopen doorhakken. Temeer omdat de Lidl op de plek waar die nu zit, niet eindeloos kan blijven.”

José Joseph, die namens de omwonenden van de Mgr. Borretweg de belangen behartigt, reageert verheugd op het nieuws. ,,Als dat inderdaad gaat lukken, dan springen we hier een gat in de lucht.”

Als de Lidl inderdaad naar een andere plek gaat, dan komt het oude tuincentrum weer in beeld voor woningbouw, laat Lemmen weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: