De Gelderlander: Raadsleden Grave tonen zich meesterlijk in moddergooien

GraverMaat: Journalist Herman Wissink doet verslag van een tumultueus verlopen raadsvergadering.

Oppositie grijpt kans bij tijdelijke

wijziging van stemverhouding.

Chaos, emotie, heftige discussie en moddergooien. Het overlijden van de vader van twee raadsleden afgelopen zaterdag, na een kort ziekbed, was gisteravond indirect aanleiding tot het verder op scherp stellen van de toch al zo vertroebelde verhoudingen in de Graafse politiek.

De politieke verhoudingen in Grave waren door de al jaren durende herindelingsdiscussie toch al niet best, maar ze zijn na gisteravond totaal verziekt. Rob (VVD) en Astrid Bannink (LPG) waren in eerste instantie niet bij de raadsvergadering. Maar daardoor kwam de stemverhouding in de raad plots anders te liggen. Heeft normaal gesproken de coalitie met LPG, VVD en Keerpunt 2010 met acht tegen zeven de meerderheid. Nu was die plots omgekeerd.

Een poging van burgemeester Lex Roolvink om wat aan de bijzondere situatie te doen was mislukt. Fractievoorzitters van de oppositiepartijen CDA, D66, VPGrave en Liberaal Land van Cuijk gingen niet in op de uitnodiging van Roolvink om voor de raadsvergadering te overleggen over de ontstane verhoudingen.

Er zou een week uitgesteld kunnen worden. Of werken met een systeem waarbij bij een stemronde twee leden van de oppositie niet mee zouden stemmen. Maar de gemeente Land van Cuijk i. o. had om een reactie gevraagd op de vraag of en hoe Grave gebruik zou gaan maken van het ambtelijk apparaat van de nieuwe gemeente. Uiterlijk vandaag. Grave dreigt door de herindeling, waar het als enige in het Land van Cuijk niet aan meedoet, immers zonder ambtenaren te komen zitten. ,,We zullen prudent omgaan met de stemverhoudingen”, zei Alex van Megen (CDA), zonder duidelijk te maken wat dat betekende. Na dik een half uur vergaderen kwamen, verdrietig en wel, de in der haast opgetrommelde Astrid en Rob Bannink toch de raadszaal binnen. Rob Bannink vroeg volgens de regels om stemming over de onderwerpen zonder enige vorm van debat.

Daar waren de oppositiepartijen verbolgen over. ,,Er is een open debat nodig en dat wordt op deze manier in de kiem gesmoord”, zei Marion Wierda van D66. ,,Dit is de doodsteek voor de democratie”, zei ze. ,,Anti-democratisch”, oordeelde Jacques van Geest (VPGrave).

In een emotioneel betoog gaf Astrid Bannink aan dat wat haar betreft ,,alle fatsoensnormen werden overschreden.” Rob Bannink vulde aan: ,,Het vertrouwen in een aantal mensen in deze raadszaal is tot een dieptepunt gezonken.”

Het was uiteindelijk burgemeester Roolvink die een einde maakte aan het moddergooien. ,,Ik schors de vergadering. Bent u het daarmee eens? Unaniem. Tot volgende week”, zei hij, terwijl de stoom uit zijn oren kwam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: