PERSBERICHT VAN DE GEZAMENLIJKE OPPOSITIEPARTIJEN IN GRAVE.

GraverMaat: De Graafse gezamenlijke oppositiepartijen stelden samen onderstaand persbericht op na afloop van de raadsvergadering.

Hoogtepunt democratie

Een gemeenteraadsvergadering is normaalgesproken het hoogtepunt voor de lokale democratie. Daarin worden, na een inhoudelijk goed debat, besluiten genomen. Daarbij is niet de uitslag van de stemming het belangrijkste, maar het goed afwegen van argumenten.

Prudent omgaan met de omstandigheden

Tijdens de raadsvergadering vanavond konden twee raadsleden van de coalitie (LPG, VVD en Keerpunt 2010) niet aanwezig zijn vanwege trieste familieomstandigheden. De gezamenlijke oppositiepartijen vonden het belangrijk om juist wel het debat te voeren en prudent om te gaan met de stemming. De oppositie (CDA, D66, Liberaal LVC en VP Grave) heeft vanzelfsprekend nooit doelbewust met een gelegenheidsmeerderheid zaken willen regelen. CDA, D66, Liberaal LVC en VP Grave hebben natuurlijk niet vanavond een vervroegde opiniepeiling erdoor willen drukken en hebben dit ook nadrukkelijk aan het begin van de vergadering aangegeven.

Brief van de stuurgroep

Vanwege de brief van de stuurgroep Land van Cuijk, waarin gevraagd wordt om uiterlijk 23 september 2020 aan te geven of Grave in kan stemmen met de voorliggende dienstverleningsovereenkomst. Vanaf 1 januari 2022 houdt werkorganisatie CGM namelijk op en moet Grave zijn dienstverlening anders regelen. De oppositiepartijen betreuren dat vanavond het debat hierover in de kiem is gesmoord. Juist nu zijn daadkrachtige besluiten nodig voor de toekomst van Grave en de regio. Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen hiervan voor de inwoners van Grave.

Vertrouwen

Helaas heeft de coalitie de oppositie niet willen vertrouwen.De coalitie heeft ervoor gekozen om machtspolitiek toe te passen, door bij dit voorstel onmiddellijk een ordevoorstel in te dienen om meteen over te gaan tot stemming. Door dit te doen is elke vorm van democratisch debat in de gemeenteraad in Grave onmogelijk geworden. Wij vinden dat een doodsteek voor democratie. Wij zijn verbaasd dat de coalitie zodanig hecht aan de macht, zonder debat te willen voeren, de boel te laten ontploffen.

Hiermee is een onwerkbare situatie ontstaan. Er is sprake een bestuurscrisis. De oppositie beraadt zich op verdere stappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: