De Gelderlander: Buren zetten Grave onder druk over ambtenaren.

GraverMaat: Dankzij het achterhalen van een brief die aan het Graafse college gestuurd is krijgt de raadsvergadering een extra lading. Het Land van Cuijk i.o. wil geen verder uitstel.

Fusiegemeenten willen verder

met opbouw organisatie

De buurgemeenten willen als de bliksem weten wat Grave straks aan ambtenaren nodig heeft. Want zij willen verder met het optuigen van hun nieuwe organisatie.

Over een paar dagen moet duidelijk zijn over welke ambtenaren de gemeente Grave in de toekomst nog kan beschikken. Burgemeester en wethouders van Grave blijken onlangs een brief te hebben gehad van de gemeente Land van Cuijk in oprichting – een samengaan van Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis en Mill. Daarin wordt gesteld, dat de nieuwe gemeente op 1 oktober in volle vaart verder gaat met het opstellen van de organisatie.

Grave is de enige gemeente in het Land van Cuijk die niet meedoet. Alsnog aansluiten kan pas vier jaar na de startdatum van 1 januari 2022.

Grave heeft nu nog een ambtelijke samenwerking met Cuijk en Mill. Maar die wordt met de komst van de nieuwe gemeente ontbonden. De grote vraag is: wat dan?

Grave zou zelf een ambtenarenapparaat op kunnen zetten. Of met een dienstverleningsovereenkomst gebruikmaken van de organisatie van de fusiegemeente. Maar, zo stelt die in de brief, ‘dat moeten we dan wel uiterlijk woensdag 23 september weten.’

Morgen is er in Grave een raadsvergadering en zou er een besluit moeten vallen. De brief kwam echter tot verrassing van de gemeenteraad pas vorige week boven tafel.

Grave heeft, zo blijkt daaruit, om uitstel gevraagd, terwijl de vier andere gemeenten al eerder hadden aangegeven, dat haast was geboden. En uitstel is niet mogelijk. De nieuwe gemeente wil verder met zaken als huisvesting.

Wethouder Anja Henisch van Grave liet weten dat er nog onderhandeld moet worden. ,,De nieuwe gemeente zegt klaar te zijn met het onderhandelen. Dat is hun kant van het verhaal. Wij zijn daar nog niet klaar mee.”

Joël Hendriks van Liberaal Land van Cuijk: ,,Mocht het doemscenario uitkomen, dat Grave straks ook zonder dienstverleningsovereenkomst zit, dan moet er in no-time een eigen ambtelijke organisatie worden opgebouwd. Het meest recente rapport hierover stelt dat dit jaarlijks 30 procent meer kost dan nu. Nog los van de kosten van werving en selectie.

,,Het is onduidelijk wat er gebeurt, als Grave komende week niets van zich laat horen. Wellicht is het beter dat de provincie dan maar de raad en het college buitenspel zet.” Volgens Henisch wil Grave zo’n overeenkomst met de gemeente Land van Cuijk wel sluiten. ,,Maar niet ten koste van alles. Zo’n overeenkomst moet goed zijn voor de inwoners van Grave en niet alleen voor Land van Cuijk.”

Een gedachte over “De Gelderlander: Buren zetten Grave onder druk over ambtenaren.

 • 23 september 2020 om 12:51
  Permalink

  Eigenlijk…zou je er geen woord meer aan moeten wijden; geen woord meer aan moeten vuil maken. Want elk woord, is er een teveel. Naar woorden van welke Burger dan ook, wordt niet geluisterd, noch gelezen.
  Herhaaldelijk zijn, door de Burgers betaalde, onderzoeken gedaan over:
  wel of niet aansluiten, wel of niet zelfstandig blijven.

  College-leden, coalitiepartijen, lees en herlees die rapporten, die eensluidend zijn in hun conclusies:
  BETER AF, MET AANSLUITEN….
  BIJ ‘HÉT LAND VAN CUIJK’.

  Geloof het of geloof het niet.
  Hét Geloof kan ik u niet schenken.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: