De Gelderlander: Centrum van Grave is een onneembare vesting. Centrumondernemers klagen.

GraverMaat: Journalist Herman Wissink schrijft over de “onneembare vesting Grave”. Op de Facebookpagina van Hans Huizing trof ik o.a. deze foto’s aan. 

Trompetterstraat afgesloten.
Afsluiting Markt/Rogstraat.
Afsluiting Maasstraat.

Wegen afgeslotenen, centrumondernemers klagen.

Centrum van Grave is een onneembare vesting. 

Wie deze dagen met de auto in het centrum van Grave wil komen, heeft een lastige klus. Vanwege alle werkzaamheden zijn er heel wat wegen afgesloten. Ondernemers klagen over de slechte bereikbaarheid.

Het vestingstadje is een onneembare vesting geworden. ,,Nog even en we kunnen alle winkels beter sluiten”, zegt Jeroen van der Eerden, voorzitter van het centrummanagement.

Wie de N321 vanuit Cuijk naar Grave neemt, wordt ver voor het centrum de wijk De Stoof ingestuurd. In westelijkerichting is de N321, de Sint Elisabethstraat, namelijk afgesloten. Eenmaal weer bij het centrum lukt het bij de Trompetterstraat wederom niet de binnenstad in te rijden. Die weg is afgesloten vanwege een herinrichting van de straat. Er is nog een omweg nodig via de Koninginnedijk en het Ravelijn.

In het centrum is het ook zoeken. De Maasstraat ligt open, de Markt ter hoogte van de kerk is dicht. Aan de andere kant is de Hamstraat ook deels afgesloten. Tel daarbij op dat in de historische binnenstad de meeste wegen eenrichtingsverkeer zijn, dan is duidelijk dat het lastig wordt je weg te vinden.

,,Er wordt gewerkt in de grond en dat geeft overlast. Daar is alle begrip voor. Maar de planning voor de komende tijd leidt tot een situatie die de ondernemers van de binnenstad er na corona niet bij kunnen hebben”, zegt Van der Eerden.

De winkel Maritiem Compagnie op de hoek van de Rogstraat en de Markt kreeg een grote container en een mobiel toilet pal voor zijn etalage. ,,Als er diverse werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, verwacht je dat de gemeente daarin de regie heeft”, zegt Leon van Ham van Maritiem Compagnie. ,,Maar dat is niet gebeurd. Alles wordt tegelijkertijd gedaan. En dit gaat nog weken duren.” Er zijn vandaag en morgen gesprekken met de gemeente. Van Ham heeft er weinig vertrouwen in dat dit iets oplevert. ,,Er wordt overal gewerkt en dat is niet terug te draaien.”

Volgens Van der Eerden zou het al helpen wanneer de Sint Elisabethstraat wordt geopend. ,,Dan is het centrum in ieder geval weer vanaf twee kanten bereikbaar.” Volgens hem wordt er vandaag gesproken over de herinrichting van de Trompetterstraat en morgen met de horeca over de afsluiting van de Maasstraat. ,,Maar ik kan me voorstellen dat die gesprekken iets breder worden getrokken en over het gehele centrum gaan.”

Van Ham denkt dat hij met de winkel waarmee hij al elf jaar in Grave zit wel overleeft. ,,Maar er zijn er ook die minder vet op de botten hebben. Die krijgen het hierdoor echt lastig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: