De Gelderlander: Grootste partij in Wijchen wil nu ook fusie met Druten.

GraverMaat: Over de Maas beslissen Druten en Wijchen binnenkort over een fusie. In Grave kan een fusie pas na 2026. In dit artikel staat dat kleinere gemeenten steeds minder geld van Het Rijk krijgen; dus….

‘Kernachtig’ spreekt zich na ‘175

gesprekken’ nu uit.

Kernachtig Wijchen wil ook dat Wijchen fuseert met Druten. Daarmee komt de herindeling van de twee gemeenten een stuk dichterbij. De partij, met 12 van de 27 zetels de grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad, had zich tot gisteravond nog niet uitgesproken.

,,We hebben de afgelopen weken 175 keukentafelgesprekken gevoerd. Met burgers, bedrijven, leefbaarheidsgroepen en instellingen”, zegt fractiewoordvoerder Twan van Bronkhorst van Kernachtig Wijchen. ,,We trekken daaruit de conclusie, dat we gaan voor een fusie met Druten. Dan worden we een grote ‘dorpengemeente’, een goede buur van Nijmegen.”

Van Bronkhorst kijkt zelfs al een stap verder. ,,Veel mensen met wie we spraken, zeiden: ‘Als we fuseren met Druten, groeien we van 40.000 naar ruim 60.000 inwoners. Dan hebben we nog niet echt een stevige positie.’ Dus van ons mogen Beuningen en West Maas en Waal op den duur ook meedoen. En Heumen. Dat is natuurlijk aan die gemeenten, maar van ons mag het.”

Van Bronkhorst wijst vooral op de financiële voordelen van een grote gemeente. ,,Kleinere gemeenten worden gekort op de bijdrage uit het gemeentefonds (de jaarlijkse bijdrage van het Rijk aan gemeenten, MP). Als we niet fuseren, scheelt ons dat 1,2 miljoen euro per jaar. Dat is een druk waar je niet meer aan kunt ontkomen. Zeker nu onze financiële positie toch al onder druk staat, onder meer door de oplopende kosten van de jeugdzorg. Maar onze sportvelden liggen er goed bij, het groenonderhoud is in orde: dat willen we zo houden.”

Onder de bevolking bestaat er ook weerstand tegen een fusie. De populistische partij Wijchen Lokaal deelt speldjes uit die mensen kunnen dragen om te laten zien dat ze tegen een fusie zijn. En in Wijchen hangen aan veel huizen ‘Wijchense wimpels’: tegen de fusie. ,,We hebben ook veel mensen gesproken die vanuit dat sentiment denken”, zegt Van Bronkhorst. ,,Als wij met argumenten komen, willen die mensen daar toch wel naar luisteren. Het gemeentefonds is voor veel mensen iets abstracts. Maar als je uitlegt wat die korting betekent, zeggen ze: ‘oh, in als het zo zit, zijn we wel voor een fusie.’

,,We merken wel, dat mensen veel informatie missen. Die moeten wij als politiek ze gaan geven. In oktober komt er een draagvlakmeting. Als daaruit blijkt, dat een groot deel van de bevolking tegen een fusie is, kan het zijn dat we ons standpunt nog wijzigen. Maar dat verwacht ik niet.” In november nemen de gemeenteraden van Druten en Wijchen een besluit over een fusie. De Drutense raad is in meerderheid voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: