Louis Sparidans: Wat jammer!

GraverMaat: Louis Sparidans stuurde me onderstaand  artikel.

Ik spreek geregeld een voorheen fervente aanhanger van de LPG (Lokale Partij Grave). Een relatief jonge man die voorheen ‘dicht bij het vuur zat’. Ik ken hem al langer, maar hij werd uiteindelijk bij de LPG afgeserveerd. Hoezo?

Hij had namelijk voorzichtig geopperd dat er voor Grave toch nog wel een andere optie was, behalve zelfstandig willen blijven. Ja, hij was er intussen zelfs van overtuigd geraakt, dat een fusie binnen één Land van Cuijk, wel eens veel beter zou kunnen uitpakken voor Grave. Maar, hij had buiten de waard gerekend, d.w.z. de aartsmoeder van de LPG, wethouder Anja Henisch.

Anja is de baas bij de LPG, net zoals vroeger de aartsvader, Piet Vollenberg. Ofschoon de laatste, naar mijn eigen ervaring, wel altijd graag open stond voor een pittig gesprek.

Bij Anja rust een volledig taboe op een andere mening dan zelfstandigheid voor Grave. Ook meerdere ‘prominenten’ binnen de LPG ervaren zulks, zo is althans de vaste overtuiging van mijn gesprekspartner.

Het is dus zeer aannemelijk dat in feite een belangrijk deel van de LPG een zelfstandig Grave helemaal niet zo ziet zitten, alleen kunnen ze zich daar niet hardop over uit laten, zonder de toorn van Anja over zich af te roepen.

Jammer dat daardoor een eerdere mogelijkheid tot een noodzakelijke fusie werd tegengehouden. In hoeverre zich een en ander verhoudt tot de onlangs opnieuw vastgestelde gedragscode voor de gemeenteraad is voorbehouden aan de raadsleden zelf.

Het lijkt het er thans op dat we, tegen wil en dank, gaan afstevenen op een zogenaamd zelfstandig Grave tot 2026, terwijl een meerderheid van de gemeenteraad zulks eigenlijk helemaal niet wil. Laat staan de meerderheid van de Graafse bevolking.

Pijnlijk is voorts, zoals het er nu naar uit ziet, dat na de volgende verkiezingen het puin dat de LPG achterlaat, door de anderen moet worden geruimd.

Grave gaat vooralsnog een bestuurlijke rampspoed tegemoet, tenzij de Provincie en/of het parlement alsnog voor die tijd ingrijpen. Maar mogelijk kan ook de huidige coronacrisis leiden tot een gezonder en wijzer inzicht in de nabije toekomst. Wie weet? Met onderlinge solidariteit kunnen we een heel eind verder komen.

Louis Sparidans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: