ARENA: Louis Sparidans: Een zelfstandig Grave is sowieso duurder uit.

GraverMaat: Louis Sparidans doet weer verslag van de raadsvergadering.

Ik weet niet of het publiek al weer welkom was of dat hij de live-uitzending van Peter Linders e.a. heeft bekeken.

Boven dit artikel ik heb een foto van de carnavalsoptocht geplaatst.

Als de herindelingsproces ongehinderd door kan denderen zal Grave tot 2026 zelfstandig blijven.

Mits er van bovenhand ingegrepen wordt of dat de burgerpeiling, als die er nog komt, een andere koers aangeeft!!

Door Louis Sparidans

Afgelopen dinsdag vond er voor het eerst weer een fysieke gemeenteraadsvergadering plaats. Om te beginnen: het kwam heel sympathiek over. In tegenstelling tot het gebruikelijke gehakketak tussen allerlei partijen was het deels een verademing, omdat ze allemaal hun best deden om elkaar fatsoenlijk te woord te staan en elkaar ook lieten uitspreken.

Het was wel géén gemakkelijke vergadering. Er werd van alles overhoop gehaald zónder dat een en ander was geagendeerd, ofschoon zulks ook wel begrijpelijk was. De indirecte aanleiding daarvoor was namelijk dat iedereen er thans wel van uit gaat dat Grave met ingang van het jaar 2022 nog vier jaar zelfstandig zal blijven. Tenzij ons parlement in de tweede helft van 2021 alsnog besluit dat het het beste is voor Grave als ze tóch mee gaan doen aan de fusie tot één gemeente ‘Land van Cuijk’.

Daardoor kwam ook het besluit van burgemeester en wethouders aan de orde om aan de nieuwe gemeente te vragen of ze met ingang van 2022 a.u.b. menskracht zouden mogen inhuren om Grave nog voor vier jaar door een zelfstandige fase te kunnen loodsen. Daarvoor moet t.z.t. een DVO-contract worden afgesloten. DVO staat voor Dienst-verlenings-overeenkomst.

Omdat alle ambtenaren in dienst van ‘Land van Cuijk’ in een hogere schaal terecht komen, een grotere gemeente krijgt daarvoor ook het benodigde extra geld van het Rijk, zullen de uurtarieven voor uitlening behoorlijk stijgen. Daar ging het dinsdagavond nog niet eens over, maar dat zal over een tijdje wel blijken. Zelfstandig willen blijven kosten extra geld, voor in feite hetzelfde werk. Wij krijgen daarvoor evenwel geen extra geld van het Rijk. Dat zullen de inwoners van Grave, via hogere gemeentebelastingen, zélf moeten ophoesten.

Ach, daar kunnen de raadsleden nog een keer apart over bakkeleien. Dat debat houden we dus nog tegoed.

Louis Sparidans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: