De MaasDriehoek: Miljoenen-besparing gemeente Land van Cuijk, dankzij corona.

GraverMaat: In de MaasDriehoek staat een column met een mooie boodschap; en een tik op de vingers voor de Graafse bestuurders.

Dit hele gedoe gaat ook onze gemeenten godsgruwelijk veel geld kosten. Maar..

Volgens de formule “elk nadeel heb zijn voordeel” van drs. J.C. zaliger gaat het hen uiteindelijk geld opleveren. We hebben immers een ontdekking gedaan: op afstand werken.

De jonge vrouw die me laatst vertelde dat ze nu uiterst efficiënt thuis zit te werken, sinds een week of 15 geen dag meer op pad is, heeft me aan het denken gezet. Vroeger, een maand of drie geleden, zat ze tussen de 13 en 17 uur per week in de auto, stad en land afreizend om de klanten van haar werkgever te bezoeken. En nu nada, niks auto. Ach, natuurlijk mist ze haar collega’s en zou het af en toe handig zijn om met haar klanten gezellig tijdens een bakkie koffie de dingen te bespreken. Maar d’r chef zal zich na dit corona-gedoe zeer zeker duchtig achter de oren. Een uurtje of tien per week minder in de auto is een besparing waar hij het dan toch eens over wil hebben.

Precies zo zal het gaan met onze gemeentebesturen. In Gennep niet zozeer, daar doen ze een plas en blijft alles zoals het was. En in Grave zitten ze zich nog steeds te verbazen over de mogelijkheden van de fax, een digitale stemming over de toekomst van hun gemeente was een stap te ver, dus blijven die nog eenzaam en alleen doorploeteren.

Nee, Corona zet die vier fuserende gemeenten, Mill, St. Anthonis, Cuijk en Boxmeer, aan het denken: het gemeentehuis van Boxmeer hoeft helemaal niet groter te worden om straks alle ambtenaren een plek te geven, ho eens even, dat werken op afstand en video-vergaderen is helemaal niet zo lastig of vervelend is als we altijd dachten.

Wat drie maanden geleden nog absurd leek, is nu al de normaalste zaak van de wereld. Dat ene, grote gemeentehuis hoeft er niet te komen. Verhuur, verkoop of sloop een goed deel van de andere drie gemeentehuizen, houd er desnoods een paar werkplekken op orde, maar laat het uit je hoofd om nog een miljoen of vijf uit te geven voor uitbreiding van het clubhuis in Boxmeer.

Corona is precies op tijd gekomen. Het bracht een ‘mind-switch’ die de nieuwe gemeente Land van Cuijk miljoenen bespaart. Per saldo is dit de enige gemeente in het land die financieel niet slechter wordt van corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: