De Gelderlander: Raad Grave kiest opnieuw geen datum voor opiniepeiling!

GraverMaat: De Gelderlander meldt dat de Graafse gemeenteraad in meerderheid geen opiniepeiling wil houden over de bestuurlijke toekomst van Grave op 1 juli. 

Opnieuw koos de gemeenteraad van Grave geen datum voor de opiniepeiling over de toekomst van de gemeente.

Gisteravond leek het 1 juli te worden. Dat wilde de oppositiepartijen. De coalitie stemde met een nipte meerderheid tegen, want geen goed moment in verband met de coronacrisis.

Het is de tweede keer dat een nieuwe datum voor de opiniepeiling in Grave wordt afgewezen. Eerst zouden de Gravenaren op 14 mei naar de stembus gaan. Hier zouden ze antwoord geven op de vraag: ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave? Ja of Nee’. Hiermee beslist de bevolking of Grave zelfstandig blijft óf aansluit bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Door de coronacrisis ging dit niet door. De gemeenteraad vond het onverantwoord negenduizend mensen naar de stemhokjes te sturen. De nieuwe peiling werd vooruitgeschoven naar een datum ná de coronacrisis. Toch wilde de oppositiepartijen CDA, D66, VPGrave en LLvC hier niet op wachten. Zij stelden gisteravond 1 juli voor. De versoepeling van de coronamaatregelen zou een fysieke opiniepeiling toestaan. Mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden en hygiënische maatregelen worden getroffen.

LPG, VVD en Keerpunt 2010 stemden tegen. Ze zijn niet tegen de opiniepeiling, maar ,,de toekomst van de inwoners en ondernemers is nu belangrijker dan de bestuurlijke toekomst”, zei Edwin van Kraaij (LPG). Dit betekent dat de peiling waarschijnlijk na de crisis gehouden zal worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: