De Gelderlander: Buurtbewoners boos om bomenkap bij plein Grave.

GraverMaat: De Gelderlander schrijft dat mogelijk 12 van de 17 bomen gekapt worden. De naastgelegen Trompetterstraat wordt gerenoveerd. Als er geld overblijft wordt de Lunette vernieuwd.

Wethouder Lemmen: Plannen

nog niet in kannen en kruiken

Bewoners rond het plein de Lunette in Grave zijn boos. Hier worden mogelijk twaalf van de zeventien bomen gekapt. Dit gebeurt op het moment dat de naastgelegen Trompetterstraat wordt gerenoveerd en er geld overblijft om de Lunette te vernieuwen. Dit plan is in samenspraak met de bewoners gemaakt.

Hermine Veltkamp kreeg een paar weken geleden een brief in de bus. Bijna alle bomen op de Lunette worden gekapt, las de Graafse. ,,Mijn haren ging recht overeind staan. Er komt mogelijk maar één boom voor terug.”

Voor de coronacrisis was er door de gemeente een informatieavond georganiseerd om de plannen te bespreken, maar daar kon ze vanwege haar werk niet bij zijn.

Veltkamp is naar haar medebewoners gegaan.

Samen met Louise van Heijster startte ze een handtekeningenactie: van de 30 huishoudens waren er 24 tegen de bomenkap zolang er geen plannen zijn het plein groener te maken.

,,Het is belachelijk dat je in deze tijd bomen gaat kappen. Ze zorgen voor schone lucht, natuurlijke schaduw en zijn goed voor vogels en vleermuizen. En zonder de bomen wordt de Lunette waarschijnlijk het lelijkste plein van Nederland.”

De Lunette staat bekend als het kermisplein en biedt ook ruimte voor andere grote evenementen.

Maar het grootste deel van het jaar is het een parkeerplaats voor 107 auto’s.

Het is omringd door appartementen en dus bomen. Of deze bomen echt gaan verdwijnen is niet duidelijk. ,,De plannen zijn nog niet in kannen en kruiken”, zegt wethouder Theo Lemmen.

,,Er liggen ideeën klaar. Deze zijn ontwikkeld in samenspraak met de buurtbewoners.

En ja, om nu te protesteren… dan ben je te laat. Daar was de informatieavond voor”, aldus Lemmen.

,,Het ligt eraan hoe duur de renovatie van de Trompetterstraat wordt. Als het financieel meevalt, dan nemen we de Lunette mee.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: