CDA: ‘Niet bezuinigen op sociaal domein en subsidies’

GraverMaat: In de ARENA werd dit CDA bericht geplaatst.
Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
GRAVE – De coronacrisis heeft Escharen, Gassel, Grave en Velp diep getroffen. De gemeente Grave zet alles in het werk om steun te bieden aan degenen die direct of indirect door de gevolgen van het virus getroffen zijn. Ook veel inwoners komen met talloze initiatieven om er voor de ander te zijn. Het CDA, dat intens meeleeft met iedereen die in het hart geraakt is door de pandemie, vindt het wezenlijk dat de lokale samenleving sterk en sociaal gehouden wordt. Dat betoogde fractievoorzitter Alex van Megen dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

Een groot deel van het sociaal-maatschappelijke, culturele en economische leven is stilgevallen. Het ziet ernaar uit dat deze situatie langere tijd aanhoudt. Op de oude voet doorgaan, behoort waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden. “De gemeente moet hier nú iets mee”, stelt raadslid Alex van Megen (foto) namens het Graafse CDA. “De bekende en toekomstige gevolgen van de coronacrisus vragen om doortastend beleid. Voor ons is een van de belangrijkste doelen het behoud van de voorzieningen voor de inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp. Meer dan ooit is het aan het gemeentebestuur om de boel bij elkaar te houden, om te zorgen dat het cement van de samenleving haar veerkracht behoudt.”

Het is, in heel Nederland, de vraag wie de rekening van de crisis betaalt. De gemeenten staan voor een enorme uitdaging. Van Megen: “Voor Grave zou het zónder de huidige situatie al zeer ingewikkeld zijn om een goede begroting voor 2021 op te stellen die de goedkeuring van de provincie wegdraagt. Het CDA is in de raadsvergadering van 26 mei glashelder geweest over wie de rekening niet (!) gepresenteerd mogen krijgen. Voor ons is het onbespreekbaar dat noodzakelijke en onvermijdelijke bezuinigingen ten koste gaan van degenen die het niet breed hebben (en afhankelijk zijn van het sociaal domein). Ook wil het CDA maatschappelijke onrust voorkomen door niet te bezuinigen op lokale verenigingen, stichtingen en organisaties die het sociaal-maatschappelijke en -culturele leven dragen, zodat hun activiteiten en voorzieningen op het huidige niveau behouden blijven. Dat is het minste waar de coronacrisis om vraagt.”

Het college krijgt van het CDA de ruimte om de prioriteiten bij de inwoners en de lokale voorzieningen te leggen. “Het bestuursprogramma dat in 2018 is opgesteld hoeft niet leidend te zijn, het is namelijk ‘alle hens aan dek’ en ‘redden wat er te redden valt’. Het is belangrijk dat het gesprek daarvoor, binnen en zeker búiten het stadhuis, gevoerd wordt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: