EGSLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Wat betaalt u voor een luxe voetbalcomplex?

GraverMaat: Wil Baaijens en Hans Satter hebben alle cijfers over het nieuwe voetbal-complex aan de Kranenhof in een duidelijk overzicht geplaatst. A.s. dinsdag is er weer een raadsvergadering gepland.

Misschien komt daar meer duidelijkheid over de achterliggende cijfers achter dit kostbare plan via jaarrekening, kadernota, begroting of beantwoording van vragen.

Hoe gaat Ben Litjens zich opstellen? Hij was steeds mordicus tegen dit plan. En nu?

Wat betaalt u voor een luxe voetbalcomplex?

In de periode 2012 tot 2020 is de schuld van de gemeente gestegen van ruim 5.8 miljoen euro naar ruim 31.6 miljoen.  Een toename van bijna 26 miljoen in 8 jaar. Per jaar steeg de schuldenlast van de gemeente met ruim 3.2 miljoen.

De werkelijkheid is nog erger. 

Om een nieuw luxe voetbalcomplex -het zogenaamde Kranenhof-project- te financieren moet de gemeente een bedrag van € 4.2 miljoen euro lenen. De gemeente heeft dat geld zelf niet. De gemeente heeft deze lening (bewust?) niet in de begroting van 2020 opgenomen. De externe accountant heeft de gemeente erop gewezen dat dat alsnog moeten gebeuren. Dan stijgt de schuld van de gemeente van 31,6 miljoen naar 35.8 miljoen. Dat is ruim 2600 euro “Netto schuld per inwoner” waar dat in 2010 nog ca. € 1000 “Netto bezit per inwoner” was.  Overigens zal de gemeente aan het complex nog meer kwijt zijn, o.a. 300.000 euro voor herinrichting van de wegen en parkeerterreinen.

De burgemeester is bezorgd.

De burgemeester is er niet gerust op. Doorgaans excelleert hij in wegkijken zoals bij het herindelingsproces in het Land van Cuijk. Maar nu werd het hem kennelijk te veel. Bij het Sportpark Kranenhof laat hij optekenen: “…… als voorzitter van de raad [heeft hij] met het oog op de kwaliteit van de besluitvorming zorgen over de eventuele financiële risico’s die de gemeente loopt als gevolg van het onvoldoende realiseren van zelfredzaamheid en het in zijn ogen onvoldoende scheiden van verantwoordelijkheden en bevoegdheden”. De coalitiepartijen en de LPG- wethouders sloegen deze waarschuwing in de wind. De burgemeester liet het er vervolgens bij zitten.

De coalitie heeft geen notie van de toekomst.

Het zorgwekkende is dat de coalitie van LPG, VVD (en sinds kort Keerpunt van Ben Litjens) geen idee heeft hoe het tij van de jaarlijkse tekorten en oplopende schulden moet worden gekeerd. Vaststaat dat de Graafse gemeenschap ervoor zal opdraaien. Je jaarlijks dieper in de schulden steken, de lasten voor burgers opvoeren en de dienstverlening verminderen. Dat is het beleid. Zo stegen dit jaar de gemeentelijke lasten in Grave met 12 tot 14 procent. Landelijk was dat 5 procent. 

De provincie heeft de gemeente laten weten dat de begroting al jaren structureel niet op orde is en dat de manier waarop Grave begroot (vooruitschuiven) niet langer wordt geaccepteerd. Het is maar dat u het weet.

Wil Baaijens, Hans Satter; www.gravepolitiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *