De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Opiniepeiling over toekomst Grave wordt mogelijk digitaal.

GraverMaat: De Gelderlander schrijft over een eventuele digitale inwonersraadpleging. Herindelingsdatum, 1 januari 2022, wordt gehandhaafd volgens burgemeester Hillenaar van Cuijk. 

Gemeente zegt drukkerij af: geen

stembiljetten vanwege corona

De fysieke opiniepeiling over de toekomst van Grave gaat niet door. Deze zou op 14 mei plaatsvinden, maar de fractievoorzitters van de gemeenteraad vinden dit vanwege de coronacrisis niet verantwoord. Mogelijk wordt het referendum digitaal gehouden.

Op 14 mei zouden de inwoners van Grave stemmen over de toekomst van hun gemeente. Blijft ze zelfstandig ja of nee? In theorie zou dit nog fysiek kunnen. De huidige coronamaatregelen gelden tot en met 28 april. Maar de fractievoorzitters willen geen risico nemen.

,,Het is niet realistisch”, zegt Alex van Megen (CDA). ,,Negenduizend mensen naar het stemlokaal sturen. Dat moet je niet willen.”

Officieel mag alleen de raad besluiten of de opiniepeiling doorgaat. Toch zegt de gemeente alvast de drukkerij van de stembiljetten af. De stemlokalen gaan dus niet op 14 mei open. Althans fysiek. Marion Wierda (D66) heeft een digitaal referendum voorgesteld. ,,Als we de peiling uitstellen, dan neem je een politiek besluit: je kiest voor een zelfstandig Grave”, zegt Wierda. ,,We moeten zo snel mogelijk weten wat de bevolking wil.”

De oppositie zet er vaart achter, omdat het herindelingsproces van de nieuwe gemeente Land van Cuijk gewoon doorgaat. Op 1 januari 2022 fuseren Boxmeer, Sint Anthonis, Cuijk en Mill en Sint Hubert.

‘Ondanks de bijzonder heftige periode die we met elkaar doormaken, is er nog geen reden om de herindelingsdatum ter discussie te stellen als gevolg van de coronacrisis’, laat burgemeester Wim Hillenaar namens de stuurgroep weten.

Op 9 april vergaderen deze gemeenten over het herindelingsontwerp. Uitstellen kan volgens de stuurgroep niet, omdat dan het herindelingsproces niet op tijd is afgerond.

In theorie kan Grave nog steeds aansluiten, als de opiniepeiling digitaal plaatsvindt. ,,Er zijn nadelen aan zo’n peiling”, zegt Jacques van Geest ( VPGrave). ,,Voor ouderen is het misschien een probleem. Vanwege de afwezigheid of onwennigheid van de apparatuur. Maar met een digitale peiling weten we wat de bevolking wil en kunnen we op tijd aansluiten.”

Het heeft volgens Wierda geen zin overhaast een peiling te houden als Grave een paar jaar moet wachten. De volgende datum is op 1 januari 2026. Het CDA wil het liefst direct aansluiten, zonder opiniepeiling. ,,De gemeente Grave is financieel door haar hoeven gezakt. We moeten niet nog jaren wachten”, zegt Van Megen.

Astrid Bannink (LPG) en Ben Litjens (Keerpunt 2010) willen niet reageren op het voorstel van de digitale opiniepeiling voordat de coronacrisis voorbij is. ‘De gezondheid van mensen staat op de eerste plek’, laten ze weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *