CDA NEEMT LEDEN NIET SERIEUS!

GraverMaat: Via de Whatsapp groep Optimistische CDA’ers kreeg ik deze oproep van een groep prominente CDA’ers onder ogen.

Het Brabants Dagblad schreef er al over.

Zie onderstaand artikel. De brief staat onder het artikel.

Ik ben benieuwd hoe de plaatselijke CDA afdelingen in Grave, Cuijk, Mill, Boxmeer en Sint Anthonis hier op gaan reageren.

En hopelijk spreken onze Tweede Kamer leden Eric Ronnes, uit Boxmeer, en Rene Peters, uit Oss zich hier ook over uit. Maar ik vrees dat het stil zal blijven in Oss, Boxmeer en het Land van Cuijk.

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik geïnterviewd werd door EenVandaag en Nieuwsuur over het standpunt van de de Verontruste/Optimistische CDA’ers om als Brabantse CDA’ers niet in zee te gaan met leden van Forum voor Democratie in het dagelijkse Brabantse Bestuur.

Ook CDA-prominenten Maij-Weggen en Hirsch-Ballin spreken zich uit tegen Brabantse coalitie met Forum.

Hanja Maij-Weggen, voormalig commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, sluit zich aan bij de groeiende groep prominente CDA’ers die de op handen zijnde coalitie met Forum voor Democratie niet ziet zitten. Zij heeft een stevige open brief aan het partijbestuur mede ondertekend.

De brief komt uit de koker van oud-gedeputeerde Paul Rüpp, die zich enkele weken geleden in een uitgebreid opiniestuk al tegen de coalitie uitsprak.

Dat gebeurt nu opnieuw, in niet mis te verstane woorden. ‘Door nu in een coalitie te stappen met Forum voor Democratie legitimeren we de opvattingen van haar leider die de weg volledig kwijt is zoals blijkt uit recente publicaties’, zo verwijzen de CDA-prominenten naar partijleider Thierry Baudet. ‘Uit de NAVO, uit de Europese Unie, rechtspraak aan banden, onderwijs meer onder politieke controle, enzovoort. En als klap op de vuurpijl zei hij onlangs dat ‘VVD en CDA er als onderdeel van de ‘cultuurmarxistische linkse mainstream’ op uit zijn om Nederland te vernietigen!’

Opvallende namen

Onder het schrijven staan buiten Maij-Weggen meer opvallende namen die zich nog niet eerder in het debat hebben gemengd. Rüpp heeft de brief opgesteld met zijn oud-collega Roel Augsteijn; Rüpp, Augusteijn en Maij-Weggen zaten tussen 2003 en 2006 samen in het provinciebestuur. Ze keren zich in die zin dus gezamenlijk tegen hun beoogd opvolgers. Verder staat ook de naam van oud-minister Ernst Hirsch Ballin onder de brief, evenals oud-burgemeester Driek van de Vondervoort van Boekel en Bergeijk.

Directe aanleiding voor de brief is overigens de enquête over de coalitie die Brabantse CDA-leden momenteel kunnen invullen. ‘De leden worden door deze peiling als een stel kleuters en naïevelingen gezien’, concluderen de schrijvers. ‘Inhoudelijk kunnen zij niets beoordelen. Aan de hand van vijf opendeurvragen die bovendien zeer sturend zijn hoopt het CDA dat de meerderheid van de leden vindt dat het CDA altijd moet proberen mee te besturen (…). ‘De vraag is tegen welke prijs je bestuursverantwoordelijkheid wilt dragen. En juist daar krijgen we geen inzicht in: we weten niet wat in het toekomstige coalitie-akkoord staat. En welke afspraken er zijn gemaakt. Maar dan nog. Op voorhand lijkt die prijs voor ons onacceptabel.’

Coalitie

Het CDA staat momenteel op het punt in een nieuwe coalitie te stappen met VVD, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant. De vier partijen zijn er inhoudelijk al een paar weken zo goed als uit. De coronacrisis zorgt echter voor vertraging. Op aandringen van tegenstanders van de coalitie besloot het Brabantse CDA-bestuur tot de ledenraadpleging die nu gehouden wordt. Van de resultaten hoeft de provinciale CDA-fractie zich in beginsel niets aan te trekken. Maar als zich, zoals nu, veel zwaargewichten tegen de coalitie uitspreken, neemt de druk op het Brabantse CDA uiteraard wel toe.

CDA NEEMT LEDEN NIET SERIEUS

Wat een teleurstelling !

Naar aanleiding van toenemende kritiek op de voorgenomen coalitie tussen VVD, FvD, Lokaal Brabant én het CDA zegde het provinciale CDA-partijbestuur de Noordbrabantse leden een peiling toe hoe men hier in staat.

Van het weekend werd deze uitgezet onder degenen die zich aangemeld hebben voor de online Algemene Ledenvergadering.

Maar deze peiling is natuurlijk geen peiling.

De leden worden door deze peiling als een stel kleuters en naïevelingen gezien.

Inhoudelijk kunnen zij niets beoordelen.

Aan de hand van vijf open deur vragen die bovendien zeer sturend zijn hoopt het CDA dat de meerderheid van de leden vindt dat het CDA altijd moet proberen mee te besturen, zijn rug moet recht houden en dus achter het verkiezingsprogramma moet blijven staan en een middenpartij is die op voorhand niemand uitsluit.

Ja dank je de koekoek: dat vinden alle verstandige CDA-leden !

De enige open vraag is vraag 6: of we het bestuur en de fractie nog iets willen meegeven.

Wij hopen dat die vraag massaal en uitvoerig wordt beantwoord.

Bijvoorbeeld in onderstaande zin.

De vraag is immers tegen welke prijs je bestuursverantwoordelijkheid wilt dragen.

En juist daar krijgen we geen inzicht in: we weten niet wat in het toekomstige coalitie-akkoord staat. En welke afspraken er zijn gemaakt.

Maar dan nog. Op voorhand lijkt die prijs voor ons onacceptabel.
Immers door nu in een coalitie te stappen met FvD legitimeren we de opvattingen van haar leider die de weg volledig kwijt is zoals blijkt uit recente publicaties: uit de NAVO, uit de EU, rechtspraak aan banden, onderwijs meer onder politieke controle enz. enz. En als klap op de vuurpijl zei hij onlangs dat “VVD en CDA er als onderdeel van de ‘cultuurmarxistische linkse mainstream’ op uit zijn om Nederland te vernietigen “!

Onthoud beste partijgenoten: de eerste stap op een hellend vlak is vaak de fatale stap ! Dit mogen we als CDA niet laten gebeuren. En zeker niet voor korte termijn gewin uit opportunisme voor het boerenbelang, waarmee wij niets afdoen aan de economische en innovatieve kracht van de landbouwsector. Maar met de laatste uitspraken van de Raad van State en de acties van de minister van Landbouw zijn de provincies helemaal niet meer aan zet en is de reden voor de coalitiebreuk achterhaald. Het avontuur dat we aangaan kan alleen maar desastreus aflopen en holt de provincie van binnenuit volledig uit. Doe het niet, doe het niet !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: