ARENAGrave LokaalLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Sloop voormalig tuincentrum van de Venne ook gestart.

GraverMaat: Op het terrein van het voormalig tuincentrum van van de Venne is men ook bezig met sloopwerkzaamheden. In de ARENA staat een artikel van de hand van Annelies Graafsma over de geschiedenis van dit project dat van plan met woningen veranderde in een plan met nieuwbouw Lidl.

Ondernemend Grave maakt zich vooral zorgen over de bestemming die het voormalig Lidl pand gaat krijgen aldus de voorzitter van Graveon; Ric Broens. 

Louis Sparidans schreef eerder al ook over de voorgeschiedenis.

De eerste hap wordt genomen uit een van de gebouwen. Foto van mijn broer Andre Leurs.

Bouw Lidl aan Mgr. Borretweg

Grave; staan de juiste belangen

wel voorop?

Door Annelies Graafsma
GRAVE – Vier jaren; het is een lange weg geweest. Ondanks de bezwaren van omwonenden, scholen en ondernemers zette de Raad van State op 1 april het sein op groen voor de bouw van een grote Lidl-supermarkt aan de Mgr. Borretweg in Grave, op het terrein van het voormalige tuincentrum Van der Venne. De eigenaar is nu bezig het terrein schoon op te leveren. Het was nooit de bedoeling dat de supermarkt daar zou komen en toch gaat het gebeuren. Was de gemeente bang voor een schadeclaim? Had het college niet moeten ingrijpen? Staan de juiste belangen wel voorop?

De gemeente laat weten zelf ook niet gelukkig te zijn met de uitslag. De persvoorlichter: “Het beleid is dat we detailhandel in het centrum willen concentreren, maar in deze zaak konden we niet anders. De bestemming van het terrein aan de Borretweg is ‘detailhandel’.”

Omwonenden voelen zich door de gemeente in de steek gelaten. “We kunnen nu niets meer”, zegt hun advocaat José Joseph. “We zijn teleurgesteld dat in onze achtertuinen een supermarkt komt, terwijl er prachtige andere plannen klaarlagen”, vertelt een buurman.

“Het gaat ons niet om de eigenaar van de grond. Die heeft van de projectontwikkelaar een zak geld voorgehouden gekregen en dit geaccepteerd. Hij zal, terecht, opgelucht zijn.

Het gaat ons om de gemeente. Die heeft ons, de buren, eerst een, echt mooi, woningbouwplan voorgehouden; hielden zelfs een informatieve bijeenkomst in Catharinahof en vergaten vervolgens het bestemmingsplan (woningbouw i.p.v. detailhandel, red.) te wijzigen.” Projectontwikkelaar Reggestede Invest, die overal in Nederland zoekt naar mogelijkheden voor het bouwen van supermarkten, zag haar kans schoon en sloot een deal met eigenaar Van der Venne.

Een levendig stadje
‘Franse toestanden’, met een enkele grote supermarkt aan de rand van een stadje en een uitgestorven centrum; het is waarvoor gevreesd wordt, ook in Grave. Graveon en CentrumManagement Grave reageren niet verrast maar wel teleurgesteld op het vonnis van de Raad van State.

Ric Broens, voorzitter Graveon: “De Raad van State heeft geoordeeld dat de gemeente rechtmatig heeft gehandeld; spijtig, maar daarmee hebben we het nu te doen. Dat de gemeente rechtmatig heeft gehandeld betekent niet dat de gemeente ook beleidsmatig en bestuurlijk, in het kader van het algemeen belang, in 2016 een goed besluit genomen heeft. Waren ze nu echt bang voor een schadeclaim? Er was al een overschot aan vierkante meters detailhandelsruimte in Grave. Dit overschot wordt nu fors groter en de kans op leegstand, waar niemand op zit te wachten, neemt alleen maar toe. Het centrum, nu vanwege het Coronavirus toch al in een moeilijk parket, zal hier last van krijgen.”

Wethouder Henisch heeft vanuit haar portefeuille Economische Zaken wel meegedacht over de hoeveelheid supermarkten. De persvoorlichter: “Uit onderzoek van DTNP blijkt dat er geen ruimte is voor meer vierkante meters supermarkt in Grave. En meer vierkante meters betekent meer leegstand. Als de bestemming van het pand dat Lidl wil verlaten niet verandert, zou daar zomaar nog een Aldi in kunnen trekken”. Toch lijkt de wethouder zelf niet in actie te willen komen om dit tegen te houden. Ze laat via haar woordvoerder weten dat ondernemers en de gemeenteraad nu aan zet zijn. “De bestemming van de huidige Lidl moet worden gewijzigd. Alleen zo kan voorkomen worden dat er nog meer detailhandel buiten het centrum komt. Het is aan de gemeenteraad om in een dergelijk geval een bestemmingsplanwijziging door te voeren en daar alle afwegingen, alle voor- en nadelen, bij te betrekken”.

Over de noodzaak het bestemmingsplan te wijzigen verschillen de gemeente en de ondernemers niet van mening. Ric Broens namens Graveon en CentrumManagement: “Alleen al daarom is het jammer dat Van der Venne, investeerder Reggestede Invest, Lidl en de gemeente in de afgelopen vier jaar iedere uitnodiging van CMG/Graveon om te kijken of er samen een alternatieve oplossing gevonden zou kunnen worden, hebben afgewezen.

Voor de omwonenden is dit een vervelende geschiedenis en de vitaliteit van het Graafse centrum, waar de gemeente de afgelopen jaren zelf ook veel tijd en geld in heeft gestoken, staat onder druk.

En dat geldt ook voor de andere supermarkten die nauwelijks tot geen mogelijkheden hebben of krijgen om uit te breiden.

De gemeente is nu echt aan zet om de bestemming ‘detailhandel’ van de huidige Lidl-locatie, per direct te wijzigen”.

INGEZONDEN in de ARENA:

Lidl, wie heeft er schuld?

Door Louis Sparidans

Weer komt een forse blunder van het College van Burgemeester en Wethouders in Grave aan het licht. Het gaat om de nieuwe vestiging van de Lidl aan de Mgr. Borretweg in Grave. Sommige bezwaarmakers hiertegen geven nu de schuld aan de Raad van State, die op 1 april jl. bepaalde dat Lidl het volste recht heeft om daar te gaan bouwen. En dit blijkt terecht. Want de werkelijke schuld ligt bij het College van Burgemeester en Wethouders!

Ofschoon al in 2006 de activiteiten van het destijds ter plekke gevestigde tuincentrum waren beëindigd en vanaf 2015 er al vergevorderde plannen bestonden voor woningbouw, verzuimde de gemeente Grave om het bestemmingsplan te wijzigen van detailhandel in woonbestemming.
Door dit verzuim kon op 23 december 2016 daarom een vergunning worden aangevraagd voor nieuwbouw van een winkelruimte op dat perceel, waar de gemeente Grave op 21 maart 2017 ook mee instemde. En toen is het gedonder in de glazen begonnen!

Alle protesten en gerechtelijke procedures die sindsdien werden gevoerd, strandden uiteindelijk op het verzuim van de gemeente Grave om tijdig het bestemmingsplan te hebben gewijzigd. Dit is buitengewoon triest voor alle omwonenden en andere belanghebbenden die drie jaar lang vergeefs hebben geprotesteerd en geprocedeerd

Helaas, het is niet anders! Niets belet de Lidl meer om te gaan verhuizen van de huidige plek aan het Pastoor van den Hurkplein naar de Mgr. Borretweg, zodra de nieuwbouw is voltooid.

Ook ik vind dat spijtig.

Louis Sparidans

Een gedachte over “Sloop voormalig tuincentrum van de Venne ook gestart.

  • Wat een geklets. Waar is in de binnenstad dan eventueel ruimte voor een Lidl of Action of Aldi??? Nog los van 79 parkeerplaatsen voor zo een winkel!!!
    Eigenbelangetjes staan weer voorop. Denk eens groter.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *