De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Kieswijzer 2: Ben Peters in de Gelderlander: De ontslagbrief lag al klaar!

GraverMaat: Op de bovenstaande foto staat Ben Peters samen met zijn voorganger Erik Daandels.

Kijkwijzer 2 gaat over het onverwachte aftreden van CDA wethouder Ben Peters nadat de motie van Ben Litjens was aangenomen door LPG, VVD en Keerpunt 2010. Ben Peters komt in dit artikel terug op die motie. 

In de Gelderlander wordt verslag gedaan over het interview dat Herman Wissink in het Boxmeerse nieuwscafe had met onze afgetreden wethouder Ben Peters.

Hij begon zijn politieke CDA carrière in Grave als vervanger van mij tijdens mijn ziekte.

Afscheidsbrief lag klaar

Ben Peters hield al rekening met

aftreden als wethouder

BEN PETERS BIJ HET GELDERLANDER NIEUWSCAFÉ.
,,DE VOORWAARDEN VAN HET COLLEGE WILDE IK NIET INWILLIGEN.” 
Elf dagen geleden hield het opeens op voor de Graafse Wethouder Ben Peters. Na jarenlang actief in de lokale politiek moest hij op een regenachtige dinsdagavond aftreden. In overleg met zijn partij CDA. De raad werd het niet unaniem eens over de aankomende opiniepeiling. ,,Dat ik moest stoppen was een risico waar ik me vanaf dag één bewust van was.”

Het aftreden als wethouder was voor Ben Peters (63) niet onverwacht. De afscheidsbrief lag al klaar. Uitgetypt en wel. Zijn functie als wethouder was al weken onstabiel, nadat LPG het vertrouwen in coalitiepartner CDA opzegde.

,,Vanaf dat moment werden twee trajecten ingezet. Het was afwachten of de raad me wilde aanhouden. En in het college van burgemeester en wethouders werden bepaalde voorwaarden gesteld. Die wilde ik niet inwilligen”, zei Ben Peters gistermiddag bij het Gelderlander Nieuwscafé.

Hij was in 2018 dus begonnen met het risico in zijn achterhoofd. ,,Dat er een mogelijk verschil zou ontstaan tussen LPG en CDA zat er in. En als je moet opstappen, zoals nu, is dat direct het einde van je werkbare leven.”

Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was alleen een coalitie tussen LPG en CDA mogelijk. ,,Maar er was een grote afstand. LPG wilde een zelfstandig Grave. CDA wilde aansluiten bij het Land van Cuijk. Er was toen een compromis: het CGM, een samenwerking tussen Cuijk, Grave en Mill. De uiteindelijke fusie zou pas gaan spelen bij de volgende verkiezingen in 2022.”

Maar opeens kwam alles in een stroomversnelling. Cuijk zag een gemeente met alleen Grave en Mill niet zitten. En op 23 januari kozen de inwoners van Mill vóór aansluiten bij Het Land van Cuijk, op 1 januari 2022. ,,Toen barstte de discussie in Grave los”, zei Peters.

Voor Ben Peters en het CDA was de opiniepeiling op 14 mei de druppel. ,,De peiling moet eerlijk zijn richting de inwoners. Dat is het nu niet. ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave’ is geen objectieve vraagstelling. Er is veel mis met het hele plan.”

Hij ziet Grave het liefst aansluiten bij het Land van Cuijk. ,,Grave moet vooruit.” Maar als uit de opiniepeiling blijkt dat Grave zelfstandig blijft, legt hij zich daar bij neer.

Peters keert niet terug in de politiek. ,,Ik wil ervaren hoe het is om niets te moeten.” Maar zeg nooit nooit. ,,Voor Grave blijf ik wel actief. Op wat voor manier dan ook.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *