De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Kieswijzer 16: De Gelderlander: Viertal smeekt Den Bosch om hulp bij herindeling.

GraverMaat: In de Gelderlander een bericht over het viertal dat regelmatig aan de bel trekt en inspreekt in raadsvergaderingen.

‘Grijp in. Grave staat aan de vooravond van een ramp.’ Dat verzoek is vanuit het Maasstadje naar commissaris van de Koning Van de Donk in Den Bosch gestuurd.

Het viertal dat aan de bel trekt is een bekende groep in Grave. Met regelmaat zitten de leden ervan aan tafel bij de gemeenteraadsvergadering of een commissievergadering om gebruik te maken van het spreekrecht. Hans Satter, Louis Sparidans, Leo de Vreede en Wil Baaijens, stellen zich op als de vier musketiers: Aramis, Athos, Porthos en D’Artagnan uit het boek van Alexandre Dumas (1802-1870). Strijdend tegen de gevestigde orde. Hun onvrede over het Graafse stadsbestuur luid uitend.

Het proces voor zelfstandigheid of een gemeentelijke herindeling is bij het viertal volledig in het verkeerde keelgat geschoten. In Grave komt er op 14 mei een volksraadpleging. Daarin de vraag of Grave behouden moet blijven. De gekozen datum is te laat om nog op 2022 aan te haken bij de gemeente Land van Cuijk in oprichting. ,,Dat wordt dus nog tot 2026 aanmodderen”, zegt Hans Satter. ‘Het zal de zogenaamde zelfstandig blijvende gemeente ontbreken aan deskundigheid en bestuurskracht om de gemeente adequaat te besturen’, schrijft het kwartet. En: ‘Ingrijpen van buitenaf om Grave zo spoedig mogelijk onderdeel van de nieuwe gemeente Land van Cuijk te laten zijn is daarom noodzakelijk en u lijkt ons de aangewezen functionaris en persoon. Wij verzoeken dus dringend en spoedig initiatief te nemen’.

Volgens de vier is het nu het moment iets in Den Bosch te doen. ‘Op 26 maart nemen vier gemeenten het besluit het herindelingsplan ter visie te leggen. Dat zou voor vijf gemeenten moeten zijn’.

Satter beseft dat er weinig kans is dat Den Bosch actie onderneemt. ,,Je moet de brief meer zien als een symbool. De provincie heeft formeel helemaal geen mogelijkheid iets te doen. En nu er op het provinciehuis een politieke impasse is, omdat de coalitie uit elkaar is gevallen, maakt het nemen van ingrijpende besluiten al helemaal kansloos.”

Toch vindt Satter het belangrijk aan de bel te trekken. ,,De volksraadpleging die hier straks wordt gehouden is compleet zinloos omdat de andere vier gemeenten al hebben gezegd dat aansluiten na die datum geen kans heeft. Maar we willen nog maar eens laten weten dat de besluitvorming in de gemeenteraad een schandalige vertoning is geweest. Dat zullen we blijven doen.”

Toch heeft Satter hoop. ,,Van de Donk heeft al laten weten dat hij binnenkort vertrekt. Hij kan dus makkelijk een daad stellen zonder dat hij persoonlijk schade oploopt. En als Den Bosch niets kan doen, dan is het hopen dat er in Den Haag wordt ingegrepen als de herindeling wordt besproken. Het zal in Grave onrustig blijven en we zullen laten zien wat de bevolking wil.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *