ARENADossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Kieswijzer 1: Beste Ben!

GraverMaat: Nu de carnaval en de vakanties er voor de meeste mensen weer voorbij zijn wordt het weer tijd om het politieke spel weer op de wagen te zetten.

Tot aan de burgerpeiling in mei zal ik, zo mogelijk dagelijks, alle berichten rond de burgerpeiling op deze website plaatsen.

De eerste bijdrage is het artikel dat Ben Litjens (Keerpunt 2010) in de ARENA plaatste.

Ik wil naar aanleiding van zijn ingezonden stuk enkele kritische opmerkingen bij zijn overstap naar de coalitie, door mij gekscherend Grave Zelfstandig, plaatsen.

Beste Ben Litjens

Beste Ben; nu jij de publiciteit hebt opgezocht met een artikel in de ARENA met de kop: Een waardige inwonersraadpleging; voel ik me toch genoodzaakt om daar op te reageren.

Mysterieuze krachten in de Graafse politiek.

Nu je na het vertrek van CDA wethouder Ben Peters uit het college en het vertrek van het CDA uit de coalitie jij met de LPG en de VVD een verbond hebt gevormd om de burgerpeiling op een later tijdstip te realiseren, neem ik aan dat Keerpunt 2010 aan schuift bij de coalitie en misschien wel het college. Jarenlang heb jij vaak tegen begrotingsplannen en andere plannen gestemd. Heb je dat ook gerealiseerd toen je deze zeer ongebruikelijke stap zette om met een motie te komen waardoor zelfs het CDA de eigen wethouder opofferde?

Dit signaal van CDA ondersteunt mijn besluit om ook de handdoek in de politieke ring te gooien. Nu vele dagen later kan ik maar tot een conclusie komen dat de bekende mysterieuze krachten, waarvan men in de sport spreekt, nu ook in de Graafse politiek hun intrede hebben gedaan. Ben Litjens en Keerpunt 2010 gaan in de nabije toekomst hun steun geven aan beleid dat ze in het verleden fel bekritiseerden.

Hieronder geef ik enkele voorbeelden:

Plan Kranenhof

In de ARENA was dit te lezen:

Het plan was geweldig. De complimenten aan werkgroep, college en vrijwilligers vlogen over tafel. Maar. De financiën. Ben Litjens (Keerpunt 2010): “De toekomst? Ik zou er maar niet op vertrouwen”.

Op de werkbijeenkomst op het stadhuis zei Ben letterlijk: “Het huidig voorstel is niet verantwoord.”

Uitspraak curator Schadevergoeding Scheepswerf.

Jarenlang speelt de Scheepswerf kwestie al in Grave. Nu Keerpunt 2010 deel uit maakt van de coalitie zal Keerpunt 2010 zich ook aan het college c.q. standpunt van de coalitie moeten conformeren hoe de zaak afgewikkeld moet worden. In een vergadering zei hij na een vraag over de schadevergoeding aan de curator; “ De burgers vragen daarnaar en moeten het gelag betalen”.

Begrotingen en andere zaken.

Jarenlang stemde Ben tegen de door diverse colleges aangeboden begrotingen. Soms was hij het enige raadslid dat tegen stemde omdat hij geen balans zag tussen inkomsten en uitgaven.

Als je op deze website Ben Litjens/tegen intypt zul je veel berichten terug vinden waarin hij forse kritiek uitte. Zoals bijv. Agrifood en OBDN.

ARENA:

Een waardige

inwonersraadpleging

Door Ben Litjens van Keerpunt 2010 Grave

Een krachtig raadsbesluit op 18 februari 2020 ten aanzien van de inwonersraadpleging (referendum) over de toekomst van de gemeente Grave. Keerpunt 2010 en ik willen al sedert 2014 een referendum over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave. Dus alleen opheffing van de gemeente Grave met een duidelijke instemming van de inwoners.

In de huidige gemeenteraad zijn er drie stromingen aanwezig:


Stroming 1
wordt vertegenwoordigd door CDA, VPG, D’66 en LLvC. Deze partijen willen het liefst direct, per raadsbesluit en zonder inwonersraadpleging de gemeente Grave opheffen. Een serieus referendum is aan hen niet besteed, wat zij ook onder krokodillentranen anders beweren.

Stroming 2 wordt vertegenwoordigd door de LPG. Deze partij is duidelijk voor het behoud van de zelfstandige gemeente Grave. Daar bestaat geen behoefte aan een referendum.

Stroming 3 wordt vertegenwoordigd door de VVD en Keerpunt 2010. Deze partijen willen steeds een goed voorbereid en spoedig referendum.

In verband met mijn ziekte staakten de stemmen eind januari en begin februari in de gemeenteraad. Ik had als het ware de beslissende stem in dit geheel. Toen ik op 18 februari weer naar de gemeenteraad kon gaan, had ik een motie voorbereid die een compromis was tussen de verschillende standpunten. In deze aangenomen motie (lees raadsbesluit) staat dat er op 14 mei 2020 een inwonersraadpleging zal worden gehouden.

Stroming 1 (CDA, etc.) zei steeds dat de datum van 14 mei te laat is voor een tijdige aansluiting bij de overige 4 gemeenten. Dat dit standpunt onjuist was, wist ik uit mijn contacten. Het standpunt dat 14 mei te laat was voor een referendum werd ook steeds gesteund door enkele Graafse activisten, die acute opheffing voorstaan. Ook zij zijn naar mijn mening niet uit op een ordelijk en waardig referendum.
Inmiddels staat in De Gelderlander van 22 februari dat een referendum op 14 mei geen mosterd na de maaltijd is. LPG is bevreesd voor onjuiste informatie door Stroming 1. Daaraan heb ik tegemoet willen komen door in de motie vast te leggen dat diverse objectieve criteria in de bijsluiter bij de stempas zullen worden opgenomen. Kennelijk heb ik dit goed gezien, want Stroming 1 spreekt nu van ‘bizarre’ elementen in mijn motie. Objectiviteit is kennelijk niet in hun belang.

Ik kan niet begrijpen wat het probleem is bij objectieve informatie over een fusie. Een waardig referendum is omgeven door feiten en niet door ficties. De kern van ons referendum is toch de vraag:

Bent u voor het behoud van de gemeente Grave? Ja of nee?

Deze vraag laat je inderdaad stilstaan bij de historie van Grave. De vraag is eenvoudig en helder en pakt de kern van het referendum op. Ook was er in de kranten sprake van veel ketelmuziek. Het CDA verbrak de afspraak uit 2018 met LPG om tot 2022 niet meer over herindeling te spreken. In plaats van dit te zeggen, zegt het CDA het vertrouwen op in de eigen wethouder Ben Peters. Is dat in het belang van Grave? Is dat verantwoordelijkheid tonen?

Onze voorzitter, Jacques Leurs, die in Noord-Holland woont en die al enige tijd zegt te willen stoppen met zijn bestuurlijke functie, gaat als voorstander van de fusie flink te keer tegen het standpunt van Keerpunt 2010. Hij doet maar. Ik laat mij door niemand en niets van de wijs brengen en blijf werken aan een waardige inwonersraadpleging.

Ben Litjens, fractievoorzitter Keerpunt 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *