Dossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Dinsdag: Extra raadsvergadering over bestuurlijke toekomst.

GraverMaat: Vanavond is bekend geworden dat het verzoek om een extra raadsvergadering te houden a.s. dinsdag is gehonoreerd!

Hierbij ontvang je het formele verzoek van de fracties Liberaal LvC Grave, D66 Grave en VPGrave om aanstaande dinsdag 4 februari een extra gemeenteraadsvergadering uit te schrijven.

Onze motivatie daarvoor is als volgt:

Het doel van deze vergadering is om uit de impasse te geraken over het voorliggende belangrijke onderwerp betreffende herindeling versus zelfstandigheid en de timing van de volksraadpleging en wijze waarop we deze in gang zetten.

De uitkomst van de besprekingen van de bestuurlijke toekomst van Grave en de door alle partijen gewenste volksraadpleging tot dusver, geeft aanleiding om daarover opnieuw het debat aan te gaan.

De indieners van voorliggend verzoek wijzen nogmaals op het belang van tijdige besluitvorming en de impact die deze besluitvorming heeft voor alle inwoners van de gemeente Grave, het gemeentebestuur en de medewerkers van de ambtelijke
organisatie.

Dit verzoek leg ik voor mede namens Marion Wierda, Hennie Bongers en Jacques van Geest.

Jacques Leurs:

Aanvulling Ben Litjens zal waarschijnlijk zo ver opgeknapt zijn dat hij deelneemt aan de vergadering.

De volgende motie zal weer in stemming gebracht worden:

De raad van de gemeente Grave in vergadering bijeen op 30 januari 2020,

Overwegende dat:

  • De gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis reeds besloten hebben tot herindeling naar één gemeente Land van Cuijk.
  • De inwonersraadpleging, die de gemeente Mill en Sint Hubert aan haar inwoners heeft voorgelegd, heeft uitgewezen dat 75% van de uitgebrachte stemmen aldaar vóór aansluiting bij de herindeling gemeente Land van Cuijk is, en dat deze gemeente vandaag (30 januari 2020) naar aanleiding van deze uitkomst een definitieve beslissing neemt over aansluiting.
  • Ingeval de gemeente Mill en Sint Hubert naar aanleiding van de uitkomst van de inwonersraadpleging beslist om aan te sluiten bij de herindeling, de gemeente Grave zowel bestuurlijk als met de ambtelijke organisatie alleen komt te staan; de dienstverlening aan de inwoners komt dan in hetgeding.
  • Het van belang is dat ook de inwoners van de gemeente Grave hun stem kunnen laten horen voordat de gemeenteraad een besluit neemt over al dan niet aansluiten bij de herindeling naar één gemeente Land van Cuijk.
  • Het eveneens van belang is dat – mocht de uitkomst van de raadpleging betekenen dat ook Grave bij de herindeling gaat aansluiten – we zo vroeg als mogelijk aanschuiven bij de gesprekken over het
    herindelingsontwerp en het herindelingsadvies, die beide door de provincie en door het ministerie
    goedgekeurd moeten worden, om de belangen van Grave en haar inwoners optimaal te behartigen.
  • Daarbij de cruciale einddatum 26 maart is, omdat dan de betrokken gemeenteraden besluiten over
    het herindelingsontwerp. Besluitvorming naar aanleiding van de uitkomst van de raadpleging moet bij voorkeur voor deze datum plaatsvinden.
  • Draagt het college op:
  • Een inwonersraadpleging op 18 maart 2020 te organiseren, waarbij zoveel als mogelijk de Kieswet wordt gevolgd.
  • De volgende twee opties m.b.t. de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave aan de
  • kiesgerechtigde inwoners voor te leggen:
    ᴏ Vóór herindeling en aansluiting bij één gemeente Land van Cuijk.
    ᴏ Tégen herindeling, dus vóór behoud van een zelfstandige gemeente Grave.
  • Een communicatieplan voor de inwonersraadpleging op te stellen en in samenspraak met de
  • fractievoorzitters vast te stellen.
  • Een raadsvoorstel voor te bereiden met daarin de uitslag van de inwonersraadpleging verwerkt voor een  extra raadsvergadering op 19 maart, waarbij de raad een besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave wordt voorgelegd.
  • De post onvoorzien te gebruiken voor de dekking van de kosten van de inwonersraadpleging.
  • De overige vier gemeenten in het Land van Cuijk voor 1 februari op de hoogte te brengen van deze motie.
  • De stuurgroep Land van Cuijk i.o. te verzoeken om het herindelingsontwerp inclusief Grave op te stellen, rekening houdend met bovenstaand beschreven proces.
  • En gaat over tot de orde van de dag.

ARENA

Opnieuw extra raadsvergadering

in Grave

GRAVE – Op verzoek van de raadsleden Hennie Bongers (Liberaal LVC Grave), Jacques van Geest (VPG), Marion Hulsebosch (VPG) en Marion Wierda (D66) houdt de gemeente Grave wederom een extra raadsvergadering. Dit keer op dinsdag 4 februari. Het onderwerp is de bestuurlijke toekomst van de gemeente en de timing van een eventuele inwonersraadpleging. De bijeenkomst start om 19.30 uur in het stadhuis van Grave. De geplande commissie Ruimte vindt aansluitend aan de raadsvergadering plaats.

De raadsleden spraken al eerder over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave en het moment waarop een inwonersraadpleging plaats zou moeten vinden. De meningen daarover zijn flink verdeeld. Het zorgde zelfs voor een scheur in de coalitie. Tijdens de ingelaste raadsvergadering van donderdag 30 januari konden de Gravolksvertegenwoordigers het niet eens worden. De stemmen staakten: zeven tegen zeven.

De toen door ziekte afwezige Ben Litjens kan dinsdag 4 februari de doorslaggevende stem hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *