De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Wat doet BigBen: blijft hij thuis of beslist hij over Grave?

Ben Litjes Wat als?

Spandoek 'Ik Ben Litjens' bij de ingang van zijn bedrijf. Foto Ed van Alem

Ben Litjens is the man to watch in Grave: vandaag kan zijn stem de doorslag geven in de discussie over de toekomst van een zelfstandig Grave. Twee keer werd een beslissing uitgesteld bij 7-7: raadslid Litjens was ziek. Als hij nu wéér thuisblijft, heeft dat grote gevolgen.

Waar gaat dit ook alweer over? Blijft Grave zelfstandig of sluit ze in 2021 aan bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk? Deze vraag speelt al jaren en nog meer sinds het referendum in Mill. Hier stemde een overgrote meerderheid van de kiezers (75 procent) tegen zelfstandigheid. Deze uitslag zette druk op de Graafse gemeenteraad. Er komt een referendum. En sneller dan gepland. Maar over de datum is onenigheid. De helft van de raadsleden wil het op 18 maart houden. De andere helft op 14 mei. Het verschil? Op 14 mei kan Grave pas in 2026 aansluiten, mits Grave wil fuseren. Alle druk ligt op Ben Litjens.

Wie is Ben Litjens? Je kent Ben Litjens misschien als je ooit op zoek was naar een berg waaltjes voor in de tuin of een rits tegels om de stoep mee te bestraten. Hij handelt namelijk in stenen, en die staan in stapels zo hoog dat je er niet omheen kunt. Om die reden zou je hem ook kunnen kennen uit de krantenkolommen: want Litjens levert al zo’n veertig jaar strijd over de gevolgen van het bestemmingsplan voor zijn handel aan de Graafschedijk. Litjens is een reusachtige maar zachtmoedige man die vroeger varkensboer was. Jacques Leurs haalde Big Ben in 2010 naar Keerpunt 2010.

Hoe zit het met Keerpunt 2010? Ben Litjens is het enige raadslid van Keerpunt 2010. Maar dat was na de verkiezingen in 2018 niet zo. Keerpunt had twee zetels gewonnen. Behalve Litjens zou Hennie Bongers Keerpunt-raadslid worden. Maar Bongers stapte in mei 2018 na onenigheid uit de partij. Samen met hem vertrok een groot deel van de partijgenoten. Ook voormalig raadslid Nel Schuts stapte op. Voorzitter Jacques Leurs liet vorige raadsvergadering al weten moeite te hebben met het eigenzinnige gedrag van zijn fractievoorzitter.

Waar is Ben Litjens? Dat is dus de vraag. De telefoon neemt hij niet op, maar hij is de afgelopen dagen wel gesignaleerd tussen de stenen. Gisteren was hij er niet: volgens zijn secretaresse moest hij ter controle naar het ziekenhuis. ,,Bloedprikken en een aantal onderzoekjes” Maar er is hoop. Op 14 februari stuurde hij een brief naar de burgemeester: ‘Hierbij bericht ik u dat ik momenteel goede vorderingen maak in mijn ziekteherstel.’ Hij belooft er vanavond te zijn. Al wil hij wel dat het referendum snel besproken wordt, want hij is niet zeker of hij de hele vergadering kan uitzitten.

Mag een ziek raadslid eigenlijk vervangen worden? Ja, dat mag. Blijkt uit artikel X 10 van de Kieswet. Maar vervanging mag alleen als volgens een verklaring van een arts blijkt dat het betreffende raadslid niet binnen acht weken zijn werk zal kunnen vervangen. Het raadslid kan dan tijdelijk ontslag aanvragen bij de voorzitter van de raad. Dat kan maximaal zestien weken duren.

Wat als ie vandaag toch nog te ziek is? Op korte termijn vervanging regelen gaat moeilijk worden. Waardoor zijn afwezigheid twee gevolgen kan hebben. Het agendapunt over het referendum wordt van de agenda gehaald. Dit gebeurde ook bij de vorige raadsvergadering. Dan worden de plannen bij de eerstvolgende vergadering opnieuw besproken.

Of? Er wordt opnieuw gestemd. De kans is dan groot dat de uitslag hetzelfde blijft: 7/7. LPG laat namelijk weten dat hun standpunt over 14 mei niet veranderd is. Als dit voor alle partijen geldt, worden de data 18 maart en 14 mei verworpen. Dit is de regel. Er is dan twee keer gestemd en een derde keer mag niet meer. Althans, de partijen kunnen bij de volgende vergadering precies dezelfde ideeën opnieuw aan de raad voorleggen. Totdat er ooit een meerderheid komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *