Grave Politiek: Ballen tonen!!!

GraverMaat: Hans Satter en wil Baaijens schreven onderstaand artikel:

Kamerleden mogen van Kamervoorzitter Khadija Arib niet zeggen dat bewindslieden ‘ballen moeten tonen.Kamerlid Dion Gaus verklaarde in een debat over dierenleed … “ik hoop echt dat de staatssecretaris nou eens ballen toont”. De Kamervoorzitter wees Gausterecht, zij vond het ongepast taalgebruik.

In de NRC van 10 januari zijn een aantal CDA- en VVD-burgemeesters aan het woord over een mogelijk vuurwerkverbod. Veel van de gepolste ambtsdragers pleiten voor zo’n verbod. Sommigen wachten niet op ‘Den Haag’ en maken er in de eigen gemeente werk van. Ook de Graafse burgemeester Roolvink geeft in de krant zijn opvatting. Hij zegt: “ik hoop dat ze een keer ballen tonen, ook mijn eigen VVD”.

Stoere taal

Stoere -zij het ongepaste taal van een burgemeester die behoorlijk op fatsoen is gesteld en in de eigen gemeente allesbehalve uitblinkt in stoerheid.

Het ‘ballen tonen’ is een nogal goedkope uitlating als je in je eigen gemeente geen enkel initiatief toont om vuurwerkoverlast te beteugelen. Zelfs mocht eenbevoordeelde Graafse vuurwerkverkoper -met instemming van de gemeente-

op opvallende plekken in de stad schreeuwend grote borden plaatsen die kopers naar zijn vuurwerkhandel moesten leiden. Een gemeente die de verkoop van vuurwerk faciliteert! Je vervolgens uitspreken voor een vuurwerkverbod, is dan modieuze lippendienst.

Kleur bekennen -of zo u wilt ballen tonen- is aan de Graafse burgermeester niet besteed. Onlangs verslikte hij zich. Hij vond de financiële constructie van het te bouwen megalomane sportpark riskant. Zijn opinie kwam in de krant. In de daaropvolgende bijeenkomst van de raad trok hij zijn opvatting schielijks terug. De Burgemeester diende van het LPG-speeltje af te blijven en zijn mond te houden. En hij doet dat dan ook braafjes.

Kleurloos

Zwijgen doet Roolvink ook over het belangrijkste politieke dossier in decennia, een onderwerp dat de Graafse politiek al jaren uitzichtloos bezighoudt: de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Ook hier vindt de burgemeester de Lokale Partij Grave tegenover zich. Zijn mening over de gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk heeft hij tot een soort bedgeheim verklaard. Alleen zijn vrouw mag het weten, zo laat hij in de pers optekenen. Niet de burgers van Grave waarvan hij de belangen hoort te dienen en die straks in de regio het nakijken hebben. Roolvink weet vanuit zijn ambtelijke verleden heel goed dat een zelfstandige gemeente van twaalf duizend inwoners geen toekomst heeft. Maar hij brandt er de vingers niet aan. Liever kleurloos aan de leiband lopen van de LPG dan ballen tonen. Dat kan toch niet de ambitie van een burgemeester zijn. Of wel?

Wil Baaijens, Hans Satter; www.gravepolitiek.nl

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: