De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Oud-wethouders Mill: “Kies nieuwe gemeente”.

GraverMaat: De Gelderlander schrijft over een oproep van 4 oud-wethouders van Mill

Oud-wethouders doen oproep

voor volksraadpleging

 

Vier oud-wethouders van Mill en Sint Hubert roepen inwoners op donderdag 23 januari te kiezen voor aansluiting bij de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk.

Ton Ermers, Leo Hermanussen, Carel van Genugten en Toon Ermers doen dat in een gezamenlijke verklaring.

Over twee weken mogen inwoners van Mill, Wilbertoord, Sint Hubert en Langenboom naar de stembus voor twee opties: zelfstandig blijven als gemeente of herindelen met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. Deze laatste drie gemeenten hebben eerder al besloten te fuseren per 1 januari 2022.

De gemeenteraad van Mill heeft in zijn laatste raadsvergadering vorige maand besloten een volksraadpleging te houden over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. De raad neemt de uitslag van dit referendum over als ten minste 40 procent van de kiesgerechtigde Millenaren zijn stem uitbrengt. De opkomstdrempel is een idee van de twee coalitiepartijen Algemeen Belang’90 en Vier Kernen Partij. Oppositiepartij CDA ziet niks in zo’n ‘hoge drempel’.

De vier voormalige bestuurders beseffen dat het geen gemakkelijke keuze is. Zo vraagt de zorg voor de kerkdorpen in een nieuwe, grote gemeente van 65.000 inwoners volgens de oud-wethouders extra aandacht. ‘Dat moet zeer goed geregeld worden’, zeggen ze. Omdat de laatste jaren ‘heel wat taken van de rijksoverheid op het bordje van gemeenten zijn gekomen, heb je hiervoor een organisatie nodig die die taken naar behoren kan uitvoeren voor je inwoners’, vinden de voormalige bestuurders. ‘We beseffen dat je het liefst zelfstandig wil blijven. De realiteit is dat gemeenten vele taken moeten uitvoeren en er nog meer bijkomt.’

Mill en Sint Hubert vormen nu nog met Cuijk en Grave één ambtelijke organisatie. Omdat Cuijk vanwege de herindeling met Boxmeer en Sint Anthonis uit deze ambtelijke samenwerking stapt, betekent dat het einde van deze organisatie. ‘Daarmee zijn we weer terug bij af’, aldus de Millse oud-wethouders.

Ton Ermers, Hermanussen, Toon Ermers en Van Genugten vrezen dat ‘aardig wat ambtenaren’ gaan kiezen voor een baan bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Mill blijft dan zitten met ‘een beperkt aantal medewerkers’. Het zal niet meevallen om nieuwe, gespecialiseerde ambtenaren te vinden met als gevolg dat veel werkzaamheden uitbesteed moeten worden, en worden dus ‘flink duurder’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *