Herindelingsschaamte !!

GraverMaat: Het genootschap Onze Taal koos het achtervoegsel -schaamte als woord van het jaar. Dit bracht mij op het idee om een eigen Graafs woord te introduceren en wel:

                                                     

Herindelingsschaamte

 

-schaamte gekozen tot Onze

Taalwoord van 2019

Het achtervoegsel -schaamte is gekozen tot het Onze Taal-woord van 2019. Na vliegschaamte kwamen ook de woorden babyschaamte, bezorgschaamte, vleesschaamte en ga zo maar door. Het werd een steeds vaker gebruikt achtervoegsel en kreeg in de verkiezing 20 procent van de stemmen. 

Op de website vond ik een toepasselijk eindejaarsbijdrage van onze Graafse Meedenker Louis Sparidans.

Op Facebook zag ik deze toepasselijke foto met het gezicht op het Land van Cuijk vanaf de vesting Grave. Het wordt een spannend jaar voor de gemeente Grave.

Zelfstandig of heringedeeld??

INGEZONDEN:

Een burgemeester die wel/niet

wil!

Door Louis Sparidans

Tot een van de belangrijkste taken van een burgemeester behoort voorlichting op het gebied van het bestuur van een gemeente. Niet over het aantal wethouders dat we hebben of hoe vaak ze vergaderen. Nee. Van een burgemeester mag vooral verwacht worden dat hij een visie heeft ontwikkeld over hoe het op langere termijn verder moet met een gemeente, of dat het ‘altijd’ zo kan blijven zoals het is.

Alle inwoners van een gemeente (heus: allemaal) hebben ‘doodgewoon’ recht op een reële visie van hun burgemeester op welke wijze de belangen van de gemeente zijns inziens het best kunnen worden gediend. En omdat een burgemeester geacht wordt boven alle partijen te staan, is een objectieve voorlichting op dit punt bij uitstek dé taak van een burgemeester. Voorál van een burgemeester. Tot nu toe heb ik het nog niet gehad over de speciale situatie in Grave. Bovenstaande geldt evenwel voor álle gemeenten in Nederland.

Toch wringt daar de schoen in Grave. En dat al jarenlang. Onze burgemeester heeft wél een visie op dit punt, zo vertelde hij zelf in de krant, maar voegde daaraan toe dat hij deze visie alléén deelt met zijn vrouw, slechts één van de overige 12.000 inwoners in Grave. Dit strookt mijns inziens niet met de algemene taakopvatting die een burgemeester op dit punt behoort te hebben.

Grave verkeert namelijk feitelijk in een bestuurlijke crisis. De facto stuurt een minderheidspartij (de LPG met vier op de tien kiezers) aan op een zelfstandige gemeente, het liefst voor eens en altijd. Een paar enkelingen lopen daarin mee. Dat mag natuurlijk, het is hun goed rechtG. En gevoelsmatig leven zeker nog een groot aantal inwoners met hen mee.

Als dat ook de visie is van onze burgemeester en zijn vrouw vind ik het vanzelfsprekend dat hij deze eveneens deelt met álle inwoners van Grave. Laat maar horen, burgemeester. Maar óók als het anders is. Met voor iedereen overtuigende argumenten. Nogmaals, alle inwoners hebben recht op uw visie. En het zit bovendien in uw takenpakket!

Dat is onafhankelijk van wat de gemeenteraad ervan vindt. Zulks is nooit een valide excuus om uw eigen opvatting in dezen niet publiekelijk te delen! De burgemeester is er immers voor álle inwoners van Grave en niet alleen voor zijn vrouw of een enkele partij. En als u nu nóg niet open wilt zijn over uw toekomstvisie, reken er dan maar op dat het vertrouwen in u nog vérder zal afnemen. Hopelijk, ook voor uzelf, brengt het nieuwe jaar u op betere gedachten. Ik wens het u graag toe.

Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: