De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkGrave PolitiekKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Raad Mill wil referendum over bestuurlijke toekomst.

GraverMaat: Herman Wissink van de Gelderlander schreef een artikel in de Gelderlander over de wens van coalitiepartijen AB’90 en VKP om een referendum te houden over de bestuurlijke toekomst van Mill.

Enkele citaten:

Tijdens de vergadering bespreekt de raad hoe de gemeente Mill en Sint Hubert verder moet nu op 1 januari 2022 Cuijk fuseert met Grave en Sint Anthonis en een samengaan van Mill met Grave en Cuijk niet meer mogelijk is. Mill heeft net als Grave altijd aangegeven zelfstandig te willen blijven.

Geen gelopen race

Tijdens het Gelderlander Nieuwscafé van afgelopen vrijdag in De Weijer in Boxmeer zei Ad Berends, lid van AB’90 en voorstander van aansluiten bij de CBA-gemeenten, nog maar eens dat wat hem betreft het houden van een referendum geen gelopen race is.

Wat hem betreft komt er op 12 december wél een stemming over het al of niet aansluiten bij de drie fuserende gemeenten. ,,In de gemeenteraad van Mill zijn de verhoudingen klein. CDA is met zeven zetels voor aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Coalitiepartijen AB’90 en VKP hebben samen acht zetels. Ik vraag me af of alle leden van AB’90 nog voor zelfstandigheid zijn.

Ik denk dat als er nu hoofdelijk gestemd zou worden, dat misschien wel eens anders zou kunnen uitpakken. Het lijkt me daarbij niet verstandig om alle gemeenteraadsleden te verplichten om zich aan het partijstandpunt te laten houden.”

Rob Hoffmann, vrijdag ook aanwezig bij het Gelderlander Nieuwscafé en niet zo lang geleden gemeentesecretaris van de samenwerkende gemeenten Cuijk, Grave en Mill, vindt dat de keuze om zelfstandig te blijven geen geloofwaardige is. ,,Een paar jaar geleden werd gekozen om met drie gemeenten samen te werken. Omdat het als afzonderlijke gemeente niet te bolwerken is met alles dat op het bordje van de gemeentes ligt. En dan nu kiezen om weer een eigen ambtelijk apparaat op te tuigen? Dat is niet uit te leggen”, zei Hoffmann.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *