Dossier samenwerking Land van CuijkGrave PolitiekKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Provincie: Volksraadpleging in januari kan nog.

GraverMaat: Per brief liet de provincie aan de Millse raad en het college weten dat een referendum nog invloed kan hebben op de besluitvorming van de fusie in het Land van Cuijk.

De Graafse raad en het college hebben ook een afschrift gehad van deze brief zodat die nog meegenomen kon worden bij de beraadslagingen.  

Bij de behandeling van de recente opiniepeiling in de gemeenteraad kreeg Ben Litjens van verschillende kanten te horen dat een referendum “te laat” was.

Uit deze brief van een medewerker van de provincie blijkt dat we gerust hadden kunnen inzetten op een bindend referendum.

Helaas ontbreekt de politieke moed in Grave om dat nu te doen in navolging van Mill.

Termijn raadsbesluit Mill en Sint Hubert en volksraadpleging

Geachte collegeleden, griffier en raadsleden van de gemeente Mill en Sint Hubert,

Op verzoek van uw burgemeester dhr. Walraven ontvangt u een nadere toelichting op de termijn waarbinnen u kunt aangeven om alsnog in te stappen in het herindelingsproces.

Het heeft onze sterke voorkeur dat u nog in 2019 een raadsbesluit neemt over hoe u zich wilt verhouden tot de herindeling van de CBA gemeenten. Dat is voor betrokken partijen het beste scenario en voorkomt grote tijdsdruk op termijnen en procedures.

Er zijn plannen om een volksraadpleging te houden in januari 2020 onder de burgers van uw gemeente. Wij hebben waardering voor dergelijk initiatief.

De raadpleging gaat over de vraag of uw gemeente zich wel of niet aansluit bij het herindelingsproces van de CBA gemeenten om te komen tot een nieuwe slagvaardige gemeente ‘Land van Cuijk’.

Uw initiatief heeft wel consequenties voor de termijn van indienen van het herindelingsadvies bij de minister. Wij hebben afgestemd met het ministerie van BZK dat er, bij hoge uitzondering, een maand uitstel mogelijk is voor de termijn van het indienen van het herindelingsadvies en de zienswijze van de provincie. Dat geeft u de ruimte om in januari 2020 een volksraadpleging te houden en een raadsbesluit te nemen over uw bestuurlijke toekomst.

Het vraagt van de CBA gemeenten en de provincie flexibiliteit en extra inspanningen om documenten aan te passen en extra zorgvuldigheid bij het juist doorlopen van de wettelijke procedures.

Het vraagt van u om voor 31 januari 2020 een raadsbesluit te nemen waarin of u wel of niet kiest voor herindeling en aansluit, zonder voorwaarden, bij het lopende proces van de CBA gemeenten. Het raadsbesluit dient u uiterlijk 31 januari 2020 schriftelijk kenbaar te maken bij de CBA gemeenten en het provinciaal bestuur. Wij vragen u ook om uw voornemen voor de raadpleging en de termijn voor het raadsbesluit voor 31 januari 2020 in de zienswijze op te nemen die u als reactie op het herindelingsontwerp van de CBA gemeenten instuurt.

Wij wensen u veel succes en wijsheid bij het vervolgproces om te komen tot een besluit over uw bestuurlijke toekomst.

Met vriendelijke groet, Aad Scheffer

Adviseur Kwaliteit Openbaar Bestuur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *