De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkGrave PolitiekKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneUit mijn archiefVoorpagina

De Gelderlander: ‘Herindeling met vijf gemeenten’ Beste en meest duurzame oplossing volgens provincie Noord-Brabant.

GraverMaat:  Herman Wissink van de Gelderlander schreef een artikel n.a.v. de brief van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.

Hij schrijft ook dat men in Mill waarschijnlijk donderdag besluit om In januari een referendum te houden over de bestuurlijke toekomst.

Keerpunt 2010 zal vanavond opnieuw pleiten voor een referendum op zo kort mogelijke termijn.

Als men in Mill op zo’n korte termijn een referendum kan houden dan moet dat in Grave ook kunnen vinden we!!

Niet met drie, maar met vijf gemeenten, dat is volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de beste oplossing voor de nieuwe fusiegemeente Land van Cuijk. Dus Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis mét Grave en Mill en Sint Hubert.

Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant, schrijft het in een brief die hij heeft gestuurd naar de colleges van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Het is een reactie op de plannen van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis om per 1 januari 2022 samen te gaan als gemeente Land van Cuijk. De andere twee gemeenten hebben tot nu toe aangegeven zelfstandig te willen blijven. Grave en Mill dreigen in een isolement te komen, omdat Cuijk heeft aangegeven niet langer deel te zullen uitmaken van de ambtelijke samenwerking met Grave en Mill.

‘Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat een herindeling van vijf gemeenten tot één gemeente Land van Cuijk de beste en meest duurzame oplossing is. Wij zullen bij de minister van Binnenlandse Zaken aandacht schenken aan de kwaliteit van de dienstverlening van de op dit moment niet bij de herindeling betrokken gemeenten Grave en Mill en Sint Hubert’, schrijft Gedeputeerde Staten (GS).

In zijn reactie laat Van de Donk weten: ‘Er was destijds een goede reden om de ambtelijke werkorganisatie Cuijk, Grave en Mill te vormen. De ambtelijke apparaten van de gemeenten waren toen onvoldoende in staat om de gewenste kwaliteit te leveren.’

In Mill wordt donderdag gesproken over de toekomst. Dan wordt waarschijnlijk besloten tot een referendum begin volgend jaar. Grave wil pas later zo’n volksraadpleging.

Er ligt nu een herindelingsontwerp van de gemeenteraden Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. Daarop kan iedereen reageren. In maart wordt er een definitief advies naar GS van Brabant gestuurd. GS stuurt dan een advies naar het ministerie van Binnenlandse Zaken voor goedkeuring. Dan zal de Raad van State nog een advies uitbrengen, waarna er een wetsvoorstel naar de Tweede en Eerste Kamer gaat. In november 2021 zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente.

In Mill is inmiddels een onderzoek gedaan door het bureau Partner en Pröpper naar de toekomst. Daarin worden drie verschillende scenario’s geschetst: een ambtelijke samenwerking van Grave en Mill; een zelfstandige organisatie met inkoop van diensten bij meerdere partijen of een zelfstandige organisatie met volledige inkoop van diensten bij één andere gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *