De Gelderlander: Strijd tussen toekomst en behoud Sint Vincentiuskerk.

GraverMaat: Enige dagen geleden plaatste ik de “boze” brief van de Stichting Kunst in het Kerkje aan het college en de gemeenteraad.

Journalist Mirte van Rooijen schreef een artikel over de “strijd” tussen behoud en toekomst van het Velpse Sint Vincentiuskerkje.

Boven dit artikel plaatste ik een foto uit mijn archief.

Schrijfster Joke Hermsen signeert hier haar boek, in het kerkje, dat ik net gekocht heb.

“Stil de tijd” heette haar pas verschenen boek.

Stichting Kunst in het Kerkje (KihK) is boos. De Velpse Sint Vincentiuskerk, waarin ze culturele evenementen organiseert, zou gemoderniseerd worden. Maar na vier jaar wachten wordt alleen het toilet en de verwarming opgeknapt. Onvoldoende, vindt KihK.

Vier jaar geleden heeft de gemeente Grave een plan bedacht om de drie-eenheid van Velp te onderhouden: het Emmaüsklooster, het Vincentiuskerkje en het kasteelklooster Bronckhorst. ,,In dit plan wil Grave dat we beter samenwerken, horeca ontwikkelen en grotere evenementen organiseren. Alleen die visie is zó ontzettend droog. Er staan geen echte plannen in. Het is ieder voor zich en god voor allen”, zegt Frédérique Bijl, voorzitter van Kunst in het Kerkje.

Wethouder Ben Peters spreekt dit argument echter tegen. ,,De kern van onze visie is het onderhoud van de monumentale panden. Andere ontwikkelingen, zoals evenementen, zijn onderdeel van een heel lang proces.”

Hier ligt de kern van het probleem: Grave wil investeren in het behoud van de monumentale panden, terwijl de stichting wil investeren in de toekomst. Het betekent dat het kerkje moet worden gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor grotere aantallen bezoekers. Hiervan is tot teleurstelling van de stichting nog geen sprake.

,,Wij zijn de enige huurder, maar worden nergens bij betrokken. Zo stond de kerk opeens in de steigers. Door de drilboren vielen alle schilderijen van de muur. Daar waren we niet voor verzekerd.”

Peters is zich bewust van deze problemen. ,,We weten dat het kerkje niet voldoende ruimte biedt. We zijn daarom aan het kijken waar ze binnen de drie-eenheid beter terecht kunnen. Dat neemt niet weg dat we het kerkje alsnog opknappen.

Voor Bijl is het vooral belangrijk dat de gemeente de leiding neemt. ,,Alles hangt nu als los zand aan elkaar. Het is bestuurlijk wanbeleid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: